Лоан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Лоинг Уметник: Алфред Сисли
Реката Лоан, од уметникот Алфред Сисли

Лоан (француски: Loing) — 143 км долга река во централна Франција, лева притока на Сена.

Нејзиниот извор е во Сент-Колом-сур-Лоинг, на југ од департманот Јон, и се влева во Сена во Сен-Маме, во близина на Морет-сур-Лоан. Нејзини главни притоки се Оуан, Авејрон, Пусео, Солин и Лунаин. Делот од каналот Бриаре помеѓу Рогни-ле-Септ-Ецлусес и Монтаргис тече паралелно со Лоан.

Притоки[уреди | уреди извор]

  • Леви притоки: Солин, Пусо, Боун[1]
  • Десни притоки: Лунаин, Оуан, Авејрон

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Le beaune [F4105000] - Cours d'EAU“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]