Лифорд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лифорд

Лифорд ( англиски: Lifford , ирски: Leifear ) е град во Република Ирска, во северниот дел на земјата. Градот е дел од округот Донегол и го претставува неговото место, но не и најголемиот град (тоа е Летеркени ).

Природни услови[уреди | уреди извор]

Градот Лифорд се наоѓа во северниот дел на ирскиот остров и Република Ирска и припаѓа на провинцијата Алстер . Градот се наоѓа на 215 километри северозападно од Даблин . Градот се наоѓа на границата со Северна Ирска, од каде се дели реката Фојл . На другиот брег е северно-ирски град Стребан .

Лифорд се наоѓа во рамнината на Алстер, во долината на реката Фојл . Надморската висина на централниот дел на градот е околу 8 метри.

Клима : Климата во Лифорд е умерено континентална со изразено влијание на Атлантикот и Заливот . Затоа, градот се карактеризира со блага и високо променлива клима.

Историја[уреди | уреди извор]

Областа Лифорд била населена уште во праисторијата . Областа била освоена од англиските Нормани кон крајот на 12 век . Окружното место на градот станува 1607 година . Во тоа време развојот бил поврзан со изградба на речен мост.

Лифорд од 1921 година е во Република Ирска, кога станал граничен град. Обнова на градот започнала во последните децении, кога Лифорд повторно забележал брз развој и раст.

Население[уреди | уреди извор]

Според најновите проценки од 2011 година Лиффорд имал население од само 1,5 илјади во градот и околу 5 илјади во поширокото градско подрачје. Во последниве години, населението во градот се зголемил.

Економијата[уреди | уреди извор]

Лифорд бил традиционален трговски центар и центар за сообраќај.

Колекција на слики[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]