Литванска брајова азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Литванска брајова азбука
Типазбука
Јазицилитвански
Матични системи
брајова азбука
  • литванска брајова азбука

Литванската брајова азбука е верзија на брајовата азбука за запишување на литванскиот јазик. Азбуката е базирана на латиницата и нивните брајови знаци.

Азбука[уреди | уреди извор]

⠀ (braille pattern blank)
 
⠁ (braille pattern dots-1)
a
⠡ (braille pattern dots-16)
ą
⠃ (braille pattern dots-12)
b
⠉ (braille pattern dots-14)
c
⠩ (braille pattern dots-146)
č
⠙ (braille pattern dots-145)
d
⠑ (braille pattern dots-15)
e
⠱ (braille pattern dots-156)
ę
⠜ (braille pattern dots-345)
ė
⠋ (braille pattern dots-124)
f
⠛ (braille pattern dots-1245)
g
⠓ (braille pattern dots-125)
h
⠊ (braille pattern dots-24)
i
⠪ (braille pattern dots-246)
į
⠚ (braille pattern dots-245)
j
⠅ (braille pattern dots-13)
k
⠇ (braille pattern dots-123)
l
⠍ (braille pattern dots-134)
m
⠝ (braille pattern dots-1345)
n
⠕ (braille pattern dots-135)
o
⠏ (braille pattern dots-1234)
p
⠟ (braille pattern dots-12345)
q
⠗ (braille pattern dots-1235)
r
⠎ (braille pattern dots-234)
s
⠮ (braille pattern dots-2346)
š
⠞ (braille pattern dots-2345)
t
⠥ (braille pattern dots-136)
u
⠳ (braille pattern dots-1256)
ū
⠬ (braille pattern dots-346)
⠧ (braille pattern dots-1236)
v
⠺ (braille pattern dots-2456)
w
⠭ (braille pattern dots-1346)
x
⠽ (braille pattern dots-13456)
y
⠵ (braille pattern dots-1356)
z
⠣ (braille pattern dots-126)
ž

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Visuotinė lietuvių enciklopedija. Vilnius, 2001

Поврзано[уреди | уреди извор]