Литванска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Литванската азбука е писмо што се користи за литванскиот јазик, заснована е врз латиницата со некои мали модифицирања на некои букви за потребите на фонетскиот систем на литванскиот јазик. Азбуката има 32 букви но распоред на буквите не е сосема ист со стандардната литинична азбука. Така на пример буквата Y не се наоѓа на крај од азбуката туку помеѓу буквите I и J. Посебно означените букви се користат како такви но исто така може да се сретнат и како диграфи. На пример буквата Č може да се запише и како CH. Должината на буквите не се означува.

Азбуката[уреди | уреди извор]

A Ą B C Č D E Ę Ė F G H I Į Y J K L M N O P R S Š T U Ų Ū V Z Ž
a ą b c č d e ę ė f g h i į y j k l m n o p r s š t u ų ū v z ž