Листостеблени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Листостеблени
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Листостеблени“.
  • Дали „Листостеблени“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Листостеблени“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Листостеблени|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Листостеблени
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Листостеблени
Jungermanniales

Temporal range: Upper Permian[1] to recent
A leafy liverwort, Scapania sp.
Scientific classification e
Kingdom: Plantae
Division: Marchantiophyta
Class: Jungermanniopsida
Subclass: Jungermanniidae
Order: Jungermanniales

H.Klinggr, 1858[2]
Families

See text.

Jungermanniles е најголемиот ред на црн дроб. Тие се карактеристични меѓу црн дроб по тоа што имаат тенки клапи како лист од двете страни на стеблото. Повеќето други црн дроб се талоидни, без лисја. Поради нивната дорзивентрална организација и листовите кои се преклопуваат налик на лушпи, Јунгерманниалите понекогаш се нарекуваат „Вага-мовови“.[3]

Семејства на Јунгерманнијалес[уреди | уреди извор]

Ажурирана класификација од Söderström et al. 2016 година.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Oostendorp, Cora (1987). The Bryophytes of the Palaeozoic and the Mesozoic. Bryophytorum Bibliotheca. Vol. 34. Berlin & Stuttgart: J. Cramer. p. 18. ISBN 3-443-62006-X.
  2. Klinggräff, Hugo von (1858).
  3. Schuster, Rudolf M. “Boreal Hepaticae a Manual of the Liverworts of Minnesota and Adjacent Regions.”
  4. Söderström; и др. (2016). „World checklist of hornworts and liverworts“. PhytoKeys (59): 1–826. doi:10.3897/phytokeys.59.6261. PMC 4758082. PMID 26929706.