Список на астероиди/1–100

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Листа на астероиди/1–100)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница не треба да се гледа непосредно; се гледа од главниот Список на астероиди.
Име Привр.
ознака
Датум на
откривање
Место на
откривање
Откривач(и)
1 Церера 1 јануари 1801 Палермо Џузепе Пјаци
2 Палада 28 март 1802 Бремен Хајнрих Вилхелм Матаус Оберс
3 Јунона 1 септември 1804 Лилиентал Карл Лудвиг Хардинг
4 Веста 29 март 1807 Бремен Хајнрих Вилхелм Матаус Оберс
5 Астреја 8 декември 1845 Дрезденко Карл Лудвиг Хенке
6 Хебе 1 јули 1847 Дрезденко Карл Лудвиг Хенке
7 Ирис 13 август 1847 Лондон Џон Расел Хајнд
8 Флора 18 октомври 1847 Лондон Џон АРсел Хајнд
9 Метис 25 април 1848 Маркри Ендрју Греам
10 Хигија 12 април 1849 Неапол Анибале де Гаспарис
11 Партеноп 11 мај 1850 Неапол Анибале де Гаспарис
12 Викторија 13 септември 1850 Лондон Џон Расел Хајнд
13 Егерија 2 ноември 1850 Неапол Анибале де Гаспарис
14 Ирена 19 мај 1851 Лондон Џон Расел Хајнд
15 Евномија 29 јули 1851 Неапол Анибале де Гаспарис
16 Психа 17 март 1852 Неапол Анибале де Гаспарис
17 Тетида 17 април 1852 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
18 Мелпомена 24 јуни 1852 Лондон Џон Расел Хајнд
19 Фортуна 22 август 1852 Лондон Џон Расел Хајнд
20 Масалија 19 септември 1852 Неапол Анибале де Гаспшарис
21 Лутеција 15 ноември 1852 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
22 Калиопа 16 ноември 1852 Лондон Џон Расел Хајнд
23 Талија 15 декември 1852 Лондон Џон Расел Хајнд
24 Темис 5 април 1853 Неапол Анибале де Гаспарис
25 Фокеја 6 април 1853 Марсеј Жан Шакорнак
26 Просерпина 5 мај 1853 Дизаледорф Карл Теодор Роберт Лутер
27 Евтерпе 8 ноември 1853 Лондон Џон Расел Хајнд
28 Белона 1 март 1854 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
29 Амфитрите 1 март 1854 Лондон Алберт Март
30 Уранија 22 јули 1854 Лондон Џон Расел Хајнд
31 Авфросина 1 септември 1854 Вашингтон Џејмс Фергусон
32 Помона 26 октомври 1854 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
33 Полихимнија 28 октомври 1854 Париз Жан Шакорнак
34 Кирка 6 април 1855 Париз Жан Шакорнак
35 Левкотеја 19 април 1855 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
36 Аталанта 5 октомври 1855 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
37 Фидес 5 октомври 1855 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
38 Леда 12 јануари 1856 Париз Жан Шакорнак
39 Летиција 8 февруари 1856 Париз Жан Шакорнак
40 Хармонија 31 март 1856 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
41 Дафине 22 мај 1856 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
42 Изис 23 мај 1856 Оксфорд Норман Роберт Погсон
43 Аријадна 15 април 1857 Оксфорд НорманРоберт Погсон
44 Низа 27 мај 1857 Париз Херман Маер Салоон Голдшмит
45 Евгенија 27 јуни 1857 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
46 Хестеја 16 август 1857 Оксфорд Норман Роберт Погсон
47 Аглаја 15 септември 1857 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
48 Дорида 19 септември 1857 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
49 Палес 19 септември 1857 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
50 Виргинија 4 октомври 1857 Вашингтон Џејмс Фергусон
51 Немауза 22 јануари 1858 Ним А. Лорен
52 Европа 4 февруари 1858 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
53 Калипсо 4 април 1858 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
54 Александра 10 септември 1858 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
55 Пандора 10 септември 1858 Албани Жорж Мари Серл
56 Милет 9 септември 1857 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
57 Мнемосина 22 септември 1859 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
58 Конкордија 24 март 1860 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
59 Елпис 12 септември 1860 Париз Жан Шакорнак
60 Еџо 14 септември 1860 Вашингтон Џејмс Фергусон
61 Дане 9 септември 1860 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
62 Ерато 14 септември 1860 Берлин Оскар Лесер, Вилхелм Јулиус Форстер
63 Авзонија 10 февруари 1861 Неапол Анибале де Гаспарис
64 Ангелина 4 март 1861 Марсеј Ернст Вилхелм Темпел
65 Сибел 8 март 1861 Марсеј Ернст Вилхелм Темпел
66 Маја 9 април 1861 Кембриџ Хорас Парнел Татл
67 Азија 17 април 1861 Мадрас Норман Роберт Погсон
68 Лето 29 април 1861 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
69 Хесперија 26 април 1861 Милано Џовани Скијапарели
70 Панопеја 5 мај 1861 Париз Херман Маер Саломон Голдшмит
71 Ниобе 13 август 1861 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
72 Феронија 29 мај 1861 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
73 Клитија 7 април 1862 Кембриџ Хорас Парнел Татл
74 Галатеја 29 август 1862 Марсеј Ернст Вилхелм Темпел
75 Евридика 22 септември 1862 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
76 Фреја 21 октомври 1862 Копенхаген Хајнрих Луис Д'Арест
77 Фрига 12 ноември 1862 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
78 Дијана 15 март 1863 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
79 Еврином 14 септември 1863 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
80 Сапфо 2 мај 1864 Мадрас Норман Роберт Погсон
81 Терпсихор 30 септември 1864 Марсеј Ернст Вилхелм Погсон
82 Алкмена 27 ноември 1864 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
83 Беатрис 26 април 1865 Неапол Анибале де Гаспарис
84 Клио 25 август 1865 Дизаелдорф Карл Теодор Роберт Лутер
85 Ио 19 септември 1865 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих питерс
86 Семел 4 јануари 1866 Берлин Фридрих Тиетјен
87 Силвија 16 мај 1866 Мадрас Норман Роберт Погсон
88 Тизба 15 јуни 1866 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
89 Јулија 6 август 1866 Марсеј Едвард Жан-Мари Стефан
90 Антиопа 1 октомври 1866 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
91 Егина 4 ноември 1866 Марсеј Едвард Жан-Мари Стефан
92 Ундина 7 јули 1867 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
93 Минерва 24 август 1867 Ан Арбор Џејмс Крег Вотсон
94 Аврора 6 септември 1867 Ан Арбор Џејмс Крег Вотсон
95 Аретуза 23 ноември 1867 Диселдорф Карл Теодор Роберт Лутер
96 Егла 17 февруари 1868 Марсеј Жером Еуген Коџиа
97 Клото 17 февруари 1868 Марсеј Ернст Вилхелм Темпел
98 Јанте 18 април 1868 Клинтон Кристијан Хајнрих Фридрих Питерс
99 Дика 28 мај 1868 Марсеј Алфонс Луј Никола Борели
100 Хеката 11 јули 1868 Ен Арбор Џејмс Крег Вотсон
  1. redirect Шаблон:Листа на минорни планети/навигација