Прејди на содржината

Лисичар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Англиски лисичар

Лисичар е голем ловечки загар. Лисичарите ловат во глутници и, како и сите загари-намирисувачи, имаат силно развиен мирис. Се користат во лов на лисици, па оттаму доаѓа и нивното име. Во лов кучињата се придружувани од ловците на коњи и патуваат километри за да го догонат пленот. Овие кучиња имаат силен природен инстикт за ловење и се енергични и активни.

Постојат две раси на лисичари: