Линкести

Од Википедија — слободната енциклопедија

Линкести — една од етничките заедници кои населувале дел од територијата на Македонија, односно територијата која се наоѓала јужно од територијата на Пелагонците. Нивната територија се викала Линкестида. [1] Во V век пр. н.е. Врска бил самостоен и покрај моќното македонско кралство кое се наоѓало во негова близина. Првпат се спомнати кај Тукидид во втората половина на 5 век п.н.е.[2] Во времето на македонскиот крал Пердика II (ц.454 - ц.413 пр.н.е.), во Линкеста владеел Арабеј, кој војувал против атинскиот војсководец Брасида. Во времето на Архелај (413 - 399 пр. н.е.) се спомнува друг владетел со исто име Арабеј, а во времето на Аминта (ц.540-498 пр.н.е), Линкеста војувал со него. По овие настани Врска и Линкестите повеќе не се спомнуваат во пишаните извори и веројатно истите влегле во составот на Македонската држава.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lj. Popovic, Deux reliefs funeraires de Macedoine, ŽA VII/2, 1957, 252
  2. Thucydidis, Historiae, Oxonii, 1942

Поврзано[уреди | уреди извор]