Линвуд Викинзи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Линвуд Викинзи — нео-нацистичка дружина во шерифовиот оддел на Лос Анџелес базирана во шерифовата канцеларија во Линвуд, Калифорнија. Еден од членовите на дружината бил Паул Танака, заменик на шерифот Ли Бака. По постојани судења во врска со активностите на групата, викинзите биле опишани како „нео-нацистичка“ банда ангажирана во рацистички мотивирани непријателства од страна на федералниот судија Тери Хатер. Според социологистот Роб Суливан, членовите на дружината биле посветени на валоризација на арјанската раса.

Според шерифовиот оддел на Лос Анџелес, групата повеќе не егзистира во нивниот персонал.