Лимфатични садови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лимфните садови (или лимфните садови или лимфатиците) се тенкоѕидни садови (цевки) структурирани како крвни садови, кои носат лимфа. Како дел од лимфниот систем, лимфните садови се комплементарни на кардиоваскуларниот систем. Лимфните садови се наредени од ендотелните клетки и имаат тенок слој на мазни мускули и адвентиција која ги врзува лимфните садови со околното ткиво. Лимфните садови се посветени на погонот на лимфата од лимфните капилари, кои главно се занимаваат со апсорпција на интерстицијална течност од ткивата. Лимфните капилари се малку поголеми од нивните капилари на васкуларниот систем. Лимфните садови кои носат лимфа на лимфни јазли се нарекуваат аферентни лимфни садови, а оние што ја носат од лимфни јазли се нарекуваат еферентни лимфни садови, од каде што лимфата може да оди во друг лимфен јазол, може да се врати во вена, или може патуваат во поголем лимфен канал. Лимфните канали ја одводнуваат лимфата во една од субклавичните вени и на тој начин ја враќаат во општа циркулација.

Општо земено, лимфата тече од ткивата до лимфните јазли и на крајот до десниот лимфен канал или најголемиот лимфен сад во телото, торакалниот канал. Овие садови се одводнуваат во десна и лева подклавија вени, соодветно.

Наводи[уреди | уреди извор]