Лимоновец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Gonepteryx|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Лимоновец
Мажјак, примерок во Англија
Женка, примерок во Англија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Gonepteryx
Вид: Лимоновец
Научен назив
Gonepteryx rhamni
(Linnaeus, 1758)
Подвидови
 • G. r. gravesi
 • G. r. kurdistana
 • G. r. meridionalis
 • G. r. miljanowskii
 • G. r. rhamni
 • G. r. tianshanica
Синоними

Лимоновец (Gonepteryx rhamni) е пеперутка од видот пеперутки белци. Пеперутката ја има во Европа, Азија и Северна Африка.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата најчесто може да се најде низ Палеарктикот. Поединци се видени од западна Европа до источна Азија. Високата подвижност на оваа пеперутка ѝ овозможува нашироко да бара локации за нови растенија-домаќини и да го прошири својот опсег.[2] Иако географската дистрибуција на возрасната единка е поголема од онаа на неговото растение домаќин, неговиот опсег сепак е ограничен од присуството на растенија-домаќини поради потребите на неговиот стадиум на ларви.[3]

Пеперугата користи различни средини за различни фази од својот животен циклус. Пеперутката ги населува мочуриштата за време на сезоната на парење и размножување, бидејќи тие обезбедуваат идеални области за плодност поради изобилството на растенија домаќини.[4] Пеперугата претпочита да несе јајца на помлади растенија домаќини со доцни пупки кои се изолирани од другите растенија во областа и изложени и на отворен простор и на сонце.[5] Во текот на зимата, возрасните единки патуваат во шумите за да хибернираат, бидејќи обезбедуваат идеални места за презимување со засолништа како што се зимзелени зеленило и зеленило.[4][6] Пеперугата има изглед кој е многу сличен на листовите на овие растенија, па за време на хибернација може да остане скриен.[10] Во другите сезони, врз изборот на живеалиштата влијае и изобилството на нектар како извор на храна.[7]

Галерија[уреди | уреди извор]

Животен циклус
Парење
Јајце
Гасеница
Кукла
Возрасен мажјак
Возрасна женка

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. European red list of Butterflies. Swaay, Chris van., European Commission. Directorate-General for Environment. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources. Blue List Programme. Luxembourg: Publications Office of the European Union. 2010. ISBN 9789279141515. OCLC 641575222.CS1-одржување: друго (link)
 2. 2,0 2,1 Pecháček, Pavel; Stella, David; Keil, Petr; Kleisner, Karel (2014-12-01). „Environmental effects on the shape variation of male ultraviolet patterns in the Brimstone butterfly (Gonepteryx rhamni, Pieridae, Lepidoptera)“. Naturwissenschaften (англиски). 101 (12): 1055–1063. Bibcode:2014NW....101.1055P. doi:10.1007/s00114-014-1244-5. ISSN 0028-1042. PMID 25280559. S2CID 14494428.
 3. Gutiérrez, David; Thomas, Chris D. (2000-05-01). „Marginal range expansion in a host-limited butterfly species Gonepteryx rhamni“. Ecological Entomology (англиски). 25 (2): 165–170. doi:10.1046/j.1365-2311.2000.00241.x. ISSN 1365-2311. S2CID 83866795.
 4. 4,0 4,1 Pollard, E.; Hall, M. L. (1980). „Possible movement of Gonepteryx rhamni (L.) (Lepidoptera: Pieridae) between hibernating and breeding areas“. Entomologist's Gazette. 31: 217–220. ISSN 0013-8894.
 5. McKay, H. V. (1991). „Egg-Laying Requirements of Woodland Butterflies; Brimstones (Gonepteryx rhamni) and Alder Buckthorn (Frangula alnus)“. Journal of Applied Ecology. 28 (2): 731–743. doi:10.2307/2404579. JSTOR 2404579.
 6. Dempster, J. P.; Lakhani, K. H.; Coward, P. A. (1986-02-01). „The use of chemical composition as a population marker in insects: a study of the Brimstone butterfly“. Ecological Entomology (англиски). 11 (1): 51–65. doi:10.1111/j.1365-2311.1986.tb00279.x. ISSN 1365-2311. S2CID 86578856.
 7. Jennersten, Ola (1980). „Nectar source plant selection and distribution pattern in an autumn population of Gonepteryx rhamni (Lep. Pieridae)“. Entomologisk Tidskrift. 101: 109–114. ISSN 0013-886X.
 • Jim Asher, Martin Warren & Richard Fox, уред. (2001). The Millennium Atlas of Butterflies of Britain and Ireland. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-850565-5.