Лилјана Клисарова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лилјана Клисарова
Родена Лилјана Ѓорѓиева
24 јули 1939
Скопје, Кралство Југославија
Националност Македонка
Занимање универзитетска професорка


Лилјана Клисарова (моминско: Ѓорѓиева; 24 јули 1939 во Скопје) — македонска универзитетска професорка на Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет во Скопје.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Лилјана Ѓорѓиева Клисарова после работата како редовен професор на ПМФ, преминала на работа на Фармацевтскиот факултет во Скопје и заминала во пензија во 2002 година. Дипломирала (1962), магистрирала (1979) и докторирала (1984) во Скопје. Изведувала настава по органска хемија, органска стреохемија и хетероциклична хемија за студенти по хемија и по фармација. Главна научна преокупација и била синтезата и изолацијата на биолошки активни супстанции и следење на нивната антибактериска активност, макар што отпрвин работела во областа на аналитичката хемија. Објавила повеќе трудови во домашни и странски списанија, а презентирала и соопштенија на научни манифестации.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Клинче“. Македонска енциклопедија , книга II (М-Ш): стр. 702. (2009). Скопје: МАНУ.