Лидија Соколова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балерината Лидија Соколова

Лидија Соколова (англиски: Lydia Sokolova, 4 март 1896 година, Лондон, ОК - 5 февруари 1974 година, Кент, ОК) е британска балерина. Била член на групата на Дијагилевски балет.

Биографија[уреди | уреди извор]

Соколова е родена на 4 март 1896 година во Лондон, Велика Британија. Студирала танцови вештини кај познатиот италијански учител Енрико Чекети. Во 1910 година била примена во групата на лондонскиот театар Савој, а потоа учествувала на турнеја низ САД, организирана од рускиот танчер Михаил Мордкин.

Во 1915 година, таа ја прифатила поканата да се приклучи на руската балетска група Дијагилев, каде што изведувала карактеристични танци до распуштањето на групата во 1929 година. Нејзиното најпознато дело во тој период била улогата на Избраната Богородица во балетот Обредот на пролетта ( 1920 ) во режија на Леонид Мјасин. Други значајни дела на балерината се танцови делови во балетите „Волшебната продавница“ ( 1919 година ), „ Триаглник“ ( 1919 година ), „Морнари“ ( 1925 година ) и „Топка“ ( 1929 година ).

По смртта на Сергеј Дијагилев и падот на неговата трупа, Соколова се вратила во Велика Британија, каде што се занимавала со приватно предавање, изведувала мјузикли и повремено настапувала на сцената. Нејзиниот последен танц е учеството во балетот „Жени со добро расположение “ (поставен од Масине) во 1962 година . Покрај тоа, Соколова напишала автобиографска книга со наслов Танцување кај Дијагилев, објавена во Лондон во 1960 година. Во 1968 година, таа се појавила во документарен филм на БиБиСи со наслов Дијагилев: Годините во егзил.

Соколова била во брак трипати. Нејзин прв сопруг бил Николај Кремнев во 1917 година, исто така танчер во трупата Дијагилев. Истата година се родила нивната ќерка Наташа (1917–1968). По кратко време, парот се развел, а Лидија се омажила за друг танчер на трупата, Леон Војчеховски. Нејзиниот трет сопруг бил Рони Махон, кој ја надживеал. Балерината починала во Кент на 5 февруари 1974 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]