Летна еребија

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Erebia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Летна еребија
Satyrinae - Erebia aethiops.JPG
Мажјак
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Erebia
Вид: Летна еребија
Биномен назив
Erebia aethiops
(Esper, 1777)
Синоними[1]

Летната еребија (Erebia aethiops) е пеперутка од семејството на шаренците.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидовите на пеперутката се:[2][3]

  • Erebia aethiops ssp. aethifps (Esper, 1777) (Европа)
  • Erebia aethiops ssp. caledonia (Verity, 1911 (Шкотска)
  • Erebia aethiops ssp. deprezzivaga Verity, 1935
  • Erebia aethiops ssp. fogarasica Warren, 1931
  • Erebia aethiops ssp. isouata Goltz, 1939 (Shansi)

Животна средина[уреди | уреди извор]

Летната еребија живее во скоро цела Европа (вклучително и Македонија), па сè до Урал.[2][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Летната еребија има распон на крилја од 42 до 46 мм. Антените се малку закосени. Горната страна на крилјата се кафени, потемни кон рабовите, посветли кон внатрешноста. Покрај рабовите има портокалови дамки со црни дамки и бели зеници. Долната страна на крилјата е со бели и кремасти ленти.[5] Постои слабо приметливи разлики помеѓу полот. Јајцата се овални. Гасениците се жолто-кафени.

Биологија[уреди | уреди извор]

Овој вид има една генерација годишно. Возрасните единки летаат од јуни до август. Јајцата се полагаат поединечно на листови од трева. Ларвите се несат за две недели. Ларвите се хранат со растенијата Agrostis, Dactylis, Poa annua и Bromus erectus.[2][3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lepiforum.de
  2. 2,0 2,1 2,2 "Erebia Dalman, 1816" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
  3. 3,0 3,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име BB.
  4. Fauna europaea
  5. Matt Rowling Euro Butterflies

Надворешни врски[уреди | уреди извор]