Леплива роза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Роза|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Леплива роза
Rosa glutinosa lepljiva ruza.jpg
плодови
Научна класификација [[[Шаблон:Автотаксономија/Роза | у ]]]
Вид: Леплива роза
Биномен назив
''Роза R. glutinosa''

Леплива роза[1] или горска роза,[1] родопска роза[1] (латински: Rosa glutinosa) е листопадна грмушка од фамилијата рози (Rosaceae).

Опис[уреди | уреди извор]

Хабитус

Има висина од 20 - 100 см со густо збиени разгранети гранки кои се покриени со трнови. Трновите се двовидни: едните се подолги, посилни и поретки, а другите се потенки, пократки и многубројни. Листовите се непарно перасто сложени од 5, 7 или 9 листиови покриени со жлездести влакна и се лепливи. Збирниот плод, шипка е обраснат со крути жлездести влакна, леплив е исполнет со бројни орашици. Цветовите се поединечни или групирани по неколку заедно, со розева боја и исто така лепливи. Цветовите се без нектар, а богати се со етерично масло од кое потекнува мирисот.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Биолошка разноврсност Србије“. bioras.petnica.rs.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Гостушки, Р: Лечење лековитим биљем, Народна књига, Београд, 1979.
 • Грлић, Љ: Енциклопедија самониклог јестивог биља, Аугуст Цесарец, Загреб, 1986.
 • Јанчић, Р: Лековите биљке са кључем за одређивање, Научна књига, Београд, 1990.
 • Јанчић, Р: Ботаника фармацеутика, Службени лист СЦГ, Београд, 2004.
 • Јанчић, Р: Сто наших најпознатијих лековитих биљака, Научна књига, Београд, 1988.
 • Којић, М, Стаменковић, В, Јовановић, Д: Лековите биљке југоистичне Србије, ЗУНС, Београд 1998.
 • Марин, П, Татић, Б: Етимолошки речник, ННК Интернационал, Београд, 2004.
 • Миндел, Е: Витаминска библија, ФаМилет, 1997.
 • Стаменковић, В: Наше нешкодљиве лековите биљке, Тренд, Лесковац
 • Туцаков, Ј: Лечење биљем, Рад, Београд, 1984.
 • Шилић, Ч:Атлас дрвећа и грмља, ЗУНС Сарајево и ЗУНС Београд, 1990.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]