Прејди на содржината

Леопардов отров

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Doronicum|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Леопардов отров
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Doronicum
Вид: Леопардов отров
Научен назив
Doronicum plantagineum
L. 1753 not C.A.Mey. 1831 nor Roth 1788 Poir. 1817
Синоними[1]
Doronicum plantagineum
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Asterales
Family: Asteraceae
Genus: Doronicum
Species:
D. plantagineum
Binomial name
Doronicum plantagineum

L. 1753 not C.A.Mey. 1831 nor Roth 1788 Poir. 1817
Synonyms[1]
List
  • Aronicum atlanticum Chabert, syn of subsp. atlanticum
  • Doronicum atlanticum (Chabert) Rouy, syn of subsp. atlanticum
  • Doronicum emarginatum H.J.Coste, syn of subsp. emarginatum
  • Doronicum subcordatum H.J.Coste, syn of subsp. emarginatum
  • Doronicum willdenowii (Rouy) A.W.Hill, syn of subsp. emarginatum
  • Doronicum tournefortii Rouy, syn of subsp. tournefortii


Леопардов отров (Doronicum plantagineum), е европски растителен вид од семејството на сончогледи. Потекнува од југоисточна Европа од Грција и Италија до Украина и Чешка .[2] Постојат извештаи за видови натурализирање во државата Орегон во северозападна САД .[3]

Леопардов отров е повеќегодишна билка која расте до 80 cm висина. Лисјата се заоблени, долги до 11 cm (4,4 инчи). Толчникот создава жолти цветни глави една по една, секоја до 5 cm (2 инчи) во пречник и содржи и феј цветови и дискови.[4]

Леопардов отров е вид на повеќе годишно цветно растение од фамилијата Asteraceae. Цвета во пролет и лето, со жолт цвет кој најмногу личи на сончоглед. Најзастапени се во Европа, југозападна Азија и Сибир. Во Национален парк Галичица се среќава во буковата шума на планинарската патека кон врвот Магаро.[5]

Подвидови [1]
 • Doronicum plantagineum subsp. атлантикум (Руј) Гројтер
 • Doronicum plantagineum subsp. emarginatum (HJCoste) P.Fourn.
 • Doronicum plantagineum subsp. плантагинеум
 • Doronicum plantagineum subsp. tournefortii (Руј) Cout.

Латинскиот специфичен епитет plantagineum се однесува на лисјата на растението кои се слични на лисјата на хлебните .[6]

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 The Plant List, Doronicum plantagineum L. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „l“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. Altervista Flora Italiana, Doronico piantagineo, Wegerich-Gämswurz, stor gemsrot, Doronicum plantagineum L.
 3. Biota of North America Program 2014 county distribution map
 4. Flora of North America, Plantain-leaved leopard’s-bane, Doronicum plantagineum Linnaeus, Sp. Pl. 2: 885. 1753.
 5. [ http://galicica.org.mk/gallery/doronicium-plantagineum// НП Галичица]
 6. W. T. Parsons, William Thomas Parsons and E. G. Cuthbertson Noxious Weeds of Australia, p. 325, при Гугл книги