Леон Камхи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Леон Моше Камхи — водач на Евреите од Битола, со години како главна должност се посветил на својата ционистичка мисија и останал на оваа мисија до денот кога битолската еврејска заедница била депортирана во Треблинка, загинал во холокаустот. Во рамки на својата ционистичка дејност заедно со рабинот Моше Романо организирал училишта и настава за еврејски деца и донесување на книги од Израел.