Прејди на содржината

Легура на алуминиум-литиум

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алуминиум-литиумските легури (легури Al-Li) се збир на легури на алуминиум и литиум, често вклучувајќи и бакар и циркониум. Бидејќи литиумот е елементарен метал со најмалку густина, овие легури се значително помалку густи од алуминиумот. Комерцијалните легури Al–Li содржат до 2,45% литиум по маса.

Кристална структура[уреди | уреди извор]

Легурирањето со литиум ја намалува структурната маса за три ефекти:

Поместување
Атомот на литиум е полесен од атом на алуминиум; секој атом на литиум потоа поместува еден алуминиумски атом од кристалната решетка одржувајќи ја структурата на решетката. Секој 1% од масата на литиум додаден во алуминиум ја намалува густината на добиената легура за 3% и ја зголемува цврстината за 5%. Овој ефект работи до границата на растворливост на литиум во алуминиум, која е 4,2%.
Стврднување на решетката
Воведувањето на друг тип на атом во кристалот ја истегнува решетката, што помага да се блокираат дислокациите . Така, добиениот материјал е појак, што овозможува помалку да се користи.[се бара извор]
Стврднување на преципитацијата
Кога правилно старее, литиумот формира метастабилна Al3Li фаза (δ') со кохерентна кристална структура. Овие талози го зајакнуваат металот со попречување на движењето на дислокација при деформација. Талозите не се стабилни, сепак, и мора да се внимава да се спречи прекумерно стареење со формирањето на стабилната фаза AlLi (β). Ова, исто така, создава слободни зони со талог (PFZs) обично на границите на зрната и може да ја намали отпорноста на корозија на легурата.

Кристалната структура за Al3Li и Al-Li, иако се базира на кристалниот систем FCC, се многу различни. Al 3 Li покажува речиси иста големина на решеткаста структура како чист алуминиум, освен што атоми на литиум се присутни во аглите на единицата ќелија. Структурата Al3Li е позната како AuCu3, L12, или Pm 3 m и има параметар на решетка од 4,01 Å. Структурата Al–Li е позната како структура NaTl, B32 или Fd 3 m , која е направена и од литиум и од алуминиум со претпоставка дека има дијамантски структури и има параметар на решетка од 6,37 Å. Интератомското растојание за Al-Li (3.19 Å) е помал или од чист литиум или од алуминиум.

Употреба[уреди | уреди извор]

Легурите Al-Li се првенствено од интерес за воздушната индустрија поради нивната предност во тежината. На патничките авиони со тесно тело, Arconic (поранешен Alcoa ) тврди до 10% намалување на тежината во споредба со композитите, што доведува до 20% подобра ефикасност на горивото, по пониска цена од титаниум или композити. Алуминиум-литиумските легури првпат се користеа во крилата и хоризонталниот стабилизатор на северноамериканскиот воен авион А-5 Вигиланте . Други легури Al–Li се употребени во кората на долните крила на Airbus A380, внатрешната структура на крилата на Airbus A350, трупот на Bombardier CSeries (каде што легурите сочинуваат 24% од трупот), товарниот под на Boeing 777X, и лопатките на вентилаторот на турбофан моторот на авионот Pratt & Whitney PurePower . Тие исто така се користат во резервоарите за гориво и оксидатор во лансирањето SpaceX Falcon 9, кочниците во Формула 1 и хеликоптерот AgustaWestland EH101 .

Третата и последна верзија на надворешниот резервоар на американскиот вселенски шатл била главно направена од легура Al–Li 2195 . Дополнително, легурите Al-Li се користат и во предниот адаптер за Кентаур во ракетата Atlas V, во вселенското летало Орион, и требало да се користат во планираните ракети Ares I и Ares V (дел од откажаната програма Constellation ).

Легурите Al-Li обично се спојуваат со заварување со триење со мешање . Некои Al-Li легури, како што е Weldalite 049, може да се заваруваат конвенционално; сепак, овој имот доаѓа по цена на густината; Weldalite 049 има приближно иста густина како 2024 алуминиум и 5% поголем модул на еластичност .[се бара извор] Al–Li се произведува и во ролни широки до 220 инчи (18 ст; 5.6 м), што може да го намали бројот на спојувања.

Иако легурите на алуминиум-литиум генерално се супериорни во однос на легурите алуминиум-бакар или алуминиум-цинк во крајниот сооднос сила-тежина, нивната слаба јачина на замор при компресија останува проблем, кој е само делумно решен во 2016 година. ] Исто така, високите трошоци (околу 3 пати или повеќе отколку за конвенционалните алуминиумски легури), слабата отпорност на корозија и силната анизотропија на механичките својства на валани производи од алуминиум-литиум резултираа со недостаток на апликации.

Список на легури на алуминиум-литиум[уреди | уреди извор]

Настрана од неговата формална ознака со четири цифри што произлегува од неговиот состав на елементи, легурата на алуминиум-литиум е исто така поврзана со одредени генерации, првенствено врз основа на тоа кога е првпат произведена, но секундарно на неговата содржина на литиум. Првата генерација траеше од првичното заднинско истражување на почетокот на 20 век до нивната прва примена на авиони во средината на 20 век. Составена од легури што требаше директно да ги заменат популарните легури од 2024 и 7075 , втората генерација на Al-Li имаше висока содржина на литиум од најмалку 2%; оваа одлика предизвика големо намалување на густината, но резултираше со некои негативни ефекти, особено во цврстината на фрактурата . Третата генерација е актуелната генерација на производот Al-Li што е достапен и доби широка прифатеност кај производителите на авиони, за разлика од претходните две генерации. Оваа генерација ја намали содржината на литиум на 0,75-1,8% за да ги ублажи тие негативни одлики додека задржува дел од намалувањето на густината; густината на третата генерација на Al-Li се движи од 2.63 to 2.72 grams per cubic centimetre (0.095 to 0.098 lb/cu in) .

Легури од прва генерација (1920-1960)[уреди | уреди извор]

Првата генерација на Al-Li легури
Име/број на легура Апликации
1230 (VAD23) Ту-144
1420 Трупови на авиони на МиГ-29, резервоари за гориво и пилотски кабини; Су-27 ; Ту-156, Ту-204 и Ту-334 ; Јак-36 и Јак-38 трупови
1421
2020 A-5 Vigilante крила и хоризонтални стабилизатори

Легури од втора генерација (1970-1980)[уреди | уреди извор]

Second-generation Al–Li alloys
Име/број на легура Applications
1430
1440
1441 Be-103 and Be-200
1450 An-124 and An-225
1460 McDonnell Douglas повторно употребливо возило за лансирање (DC-X); Tu-156
2090 (наменето да го замени7075) Airbus A330 and Airbus A340 водечки краеви; C-17 Globemaster; Atlas Centaur payload adapter[1]
2091 (CP 274) (наменето да го замени 2024) Fokker 28 and Fokker 100 access doors in the fuselage lower fairing
8090 (CP 271) (наменето да го замени 2024) EH-101 airframe; Airbus A330 and Airbus A340 leading edges; Titan IV payload adapter

Легури од трета генерација (1990-ти-2010-ти)[уреди | уреди извор]

Трета генерација Al-Li легури
Име/број на легура Апликации
2050 (AirWare I-Gauge) Носач на екипажот Арес I – горна фаза; А350 крилни ребра; А380 засилување на долните крила
2055
2060 (C14U)
2065
2076 [2]
2096
2098
2099 (C460) А380 жици, екструдирани попречни греди, надолжни греди и шини на седиштата; Боинг 787
2195 Носач на екипажот Арес I – горна фаза; Последна ревизија на Суперлесниот надворешен резервоар на вселенскиот шатл резервоари со гориво Falcon 9 [3]
2196 A380 екструдирани попречни греди, надолжни греди и шини на седиштата
2198 (AirWare I-Form) Кожата на трупот на сериите A350 и CS ; Фалкон 9 ракета од втора фаза
2199 (C47A)
2296 [2]
2297 Прегради на F-16
2397 прегради F-16 ; Спејс шатл Супер лесниот надворешен резервоар меѓутенковски потисни панели
Ал-Ли ТП-1
C99N

Други легури[уреди | уреди извор]

 • 1424 алуминиумска легура
 • 1429 алуминиумска легура
 • 1441K алуминиумска легура
 • 1445 алуминиумска легура
 • V-1461 алуминиумска легура
 • V-1464 алуминиумска легура
 • V-1469 алуминиумска легура
 • V-1470 алуминиумска легура
 • 2094 легура на алуминиум
 • 2095 легура на алуминиум ( Weldalite 049 )
 • 2097 легура на алуминиум
 • 2197 алуминиумска легура
 • 8025 алуминиумска легура
 • 8091 алуминиумска легура
 • 8093 алуминиумска легура
 • CP 276

Производствени места[уреди | уреди извор]

Клучни светски производители на производи од легура на алуминиум-литиум се Arconic, Constellium и Kamensk-Uralsky Metallurgical Works .

 • Технички центар Arconic (Горен Бурел, Пенсилванија, САД)
 • Arconic Lafayette (Индијана, САД); годишен капацитет од 20,000 metric tons (22,000 short tons; 20,000,000 kg; 44,000,000 lb) од алуминиум-литиум и способен за лиење кружен и правоаголен ингот за валани, екструдирани и ковани апликации
 • Arconic Kitts Green (Обединето Кралство)
 • Фабрика Рио Тинто Алкан Дубук (Канада); капацитет 30,000 t (33,000 short tons; 30,000,000 kg; 66,000,000 lb)
 • Constellium Issoire (Puy-de-Dome), Франција; годишен капацитет од 14,000 t (15,000 short tons; 14,000,000 kg; 31,000,000 lb)
 • Каменск-Уралски металуршки работи (КУМЗ)
 • Алерис (Кобленц, Германија)
 • ФМЦ корпорација
 • Југозападен алуминиум (НР Кина)

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Алуминиумска легура
 • Легури на магнезиум-литиум
 • БЛЕСКИ
 • Пластика засилена со јаглеродни влакна (CFRP)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Fact Sheet 6 – Part II: A Joint Plan for Launcher Technology Development“. X-33 History Project. 22 December 1999. Архивирано од изворникот на 13 February 2016. Посетено на 11 March 2019.
 2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име 3GAlloys.
 3. „Falcon 9“. SpaceX. 2013. Архивирано од изворникот на 10 February 2007. Посетено на 2013-12-06.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Aluminium alloys