Леведи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Леведи, или Леведаис , Лебедиац и Лебеди бил прв познат војвода на Унгарците.[1] Сопругата на Леведи била принцеза Хазари и бил близу до владејачката династија Хазар. Тој самиот можел да биде дел од Хазар. Според Константин VII Порфирогенитус, Хазарите се обидувале да го направат Леведи највисок владетел на сите унгарски племиња, но тој одбил, можеби затоа што немал деца или поради тоа што неговите блиски врски со владата на Хазари биле огорчени од страна на другите унгарски водачи. Наместо тоа, Леведи го предложил Алмош и неговиот син Арпад како водачи на Унгарците.

Име и назив[уреди | уреди извор]

Единствениот извор од животот на Леведи е на Де administrando Imperio , [2] една книга, напишана од страна на византискиот цар Константин Профирогенит околу 950. [3] Според историчарот Omeljan Pritsak , име Леведи, кое, всушност, било насловот, добиен од турски израз "алп еди" , или "храбар господар". [2] Унгарскиот историчар Ѓула Кристо , кој ја одбивил теоријата на Прицак, вели дека името на Леведи е поврзано со унгарскиот глагол "лез" ("да биде"). [2] Сличното име (Lewedi) било запишано во унгарска повелба, издадена во 1138. [2]

Кога пишуваше за Леведи, Порфирогенитус ја истакна "славата на неговата раса".[4] [2] Нарацијата на Порфирогенитус сугерира дека Леведи е роден помеѓу околу 800 и 815 година, бидејќи изгледа дека бил постар од Алмос, кој е роден во 820-тите години. [2] Леведи ја носел титулата " војвода ", која е од словенско потекло. [2] Кога го користел тој наслов, Порфирогенит секогаш се осврнал на главите на седумте маѓарско племиња. [2] Историчарот Дезо Паис вели дека Леведи бил глава на племето Мегер, но неговата теорија не била широко прифатена. [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gyula Moravcsik, Constantine Porphyrogenitus de Administrando Imperio, Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, 1967, p 171
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Kristó 1996.
  3. Engel 2001.
  4. Constantine Porphyrogenitus: De Administrando Imperio (ch. 38), p. 171.