Леаeлинасаура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Leaellynasaura|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Леаeлинасаура
Leaellynasaura.jpg
реконструкција
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Leaellynasaura
Вид: Леаeлинасаура
Биномен назив
Leaellynasaura амикаграфика
Рич & Рич, 1989

Леаелинасаура - латински јазик - Leaellynasaura, бил вид на диносауруси опишани од Патриша Викерс-Рич, палеонтолог од Мелбурн од Музеј Викторија и нејзиниот сопруг а името е добиено по нивната ќерка[1].

Овој вид живеел пред отприлика 110 милиони години[2].

Откритие[уреди | уреди извор]

Фосил од овој диносаурус бил откриени во Австралија во државата Викторија во областа Залив на диносаурусите [3].

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Леелинасаура бил двоножен тревојад и ги населувала пошумени рамнини во стада. Имал големи очи и добар вид. Овој факт, како и релативно големиот мозок, сугерираат дека можеби бил топлокрвен. Така, можел да биде активен во текот на целата година, а со тоа и во зима, кога светлината била послаба. Можеби имала и пердуви. бил околу 3 долг.[4].


Класификација[уреди | уреди извор]

Реконструкција со претежно лушпеста кожа


Позиција според Херн, 2019:

Ornithischia

Heterodontosauridae
Eocursor
Thyreophora


Neornithischia

Lesothosaurus
Agilisaurus

HexinlusaurusYandusaurus


NanosaurusJeholosauridae

Haya
JeholosaurusChangchunsaurus
Thescelosauridae


OrodromeusKoreanosaurus

Zephyrosaurus
YueosaurusThescelosaurusCerapoda

Marginocephalia


Ornithopoda

ParksosaurusElasmaria

Talenkauen

MacrogryphosaurusGasparinisaura

GalleonosaurusLeaellynasauraAnabisetiaDiluvicursor

Clypeodonta

Hypsilophodon


Iguanodontia

Rhabdodontidae
Muttaburrasaurus
TenontosaurusDryomorpha
Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Leaellynasaura
  2. „Leaellynasaura“. Архивирано од изворникот на 2020-11-12. Посетено на 2021-02-26.
  3. Leaellynasaura pictures and facts
  4. Dinosaurs - Leaellynasaura amicagraphica