Ла Торбиера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ла Торбиера
Карта
Видзоолошка градина
МестоПодатотека:Знаме на Италија.svg Аграте Контурбија, Италија
Површина400.000 m2
Создаден1977
СтатусОтворен цела година

Ла Торбиера е парк во Италија. Се состои од област отворена за јавност, но и заштитена област за зачувување на дивиот свет. Основан е во Аграте Контурбија, Пиемонт, Италија во 1977 година со цел за да се зачуваат и проучучат некои животински видови кои се во опасност од изумирање.[1]

Животна средина[уреди | уреди извор]

Ла Торбиера се наоѓа во граничната област меѓу долината По и Преалпите. Се одликува со блага, но влажна клима со многу мали езера. Затоа, ова е многу поволна средина за развој на тресет. Таа се создава прогресивно со акумулација на мртви делови зеленчук на дното на езерата. Во влажната почва, недостатокот на кислород ги спречува процесите на оксидација и целосното распаѓање на растенијата.

Остатоците зеленчук се трансформираат затоа што делумно стануваат тресет и се собираат на дното, со што постепено се намалува длабочината на сливот. На овој начин, растенијатата на брегот можат да се турнат кон внатре, намалувајќи ја, до нејзино пропаѓање, површината на водата. Паркот, кој се простира на површина од 40 хектари, им обезбедува засолниште на многу животински видови. Постојат околу 400 примероци од 130 видови диви животни, главно од регионот на Палеарктикот.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Francesca Monza – Fausto Barbagli, La scienza nei musei, Milano, Orme, 2006, p. 28.