Лашва (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лашва

Лашва е река во централна Босна. Протекува низ Травник, од запад кон исток, а потоа низ Витез, а по вкупно 49,4 километри, кај Зеница се влева во реката Босна. Настанува од спојувањето на две реки, Караулска и Комарска, кои се спојуваат во Трубе.

Поради важната географска положба, долината на реката Лашва од секогаш била фрекфентна сообраќајница, која природно ги спојува Босна на исток, со врбашката долина на запад.