Прејди на содржината

Ларсенов Леден Гребен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ларсеновиот леден гребен со означените точки А, Б, Ц и Д
Местоположба на Антарктичкиот Полуостров во рамките на Антарктикот

Ларсенов Леден Гребен — долг леден гребен во северозападниот дел на Веделовото Море, кој се протега долж источниот брег на Антарктичкиот Полуостров од Лонгинговиот ’Рт до Смитовиот Полуостров. Името го добил по капетанот Карл Антон Ларсен, kapetan на норвешкиот брод за ловење китови Џејсон, кој пловел по ледената предница до 68°10' јужно во текот на декември 1893 година [1] Подетално, ледениот гребен Ларсен е серија гребени кои зафаќаат различни заливи долж брегот. Од север кон југ, сегментите се нарекуваат Ларсен А (најмалиот), Ларсен Б и Ларсен Ц (најголемиот) од истражувачите кои работат во областа.[2] На југ се именувани и Ларсен Д и многу помалите Ларсен Е, Ф и Г.[3]

Распадот на ледениот гребен од средината на 1990-тите е нашироко пријавен,[4] при што колапсот на Ларсен Б во 2002 година бил особено драматичен. Голем дел од Ларсен Ц се отцепил во јули 2017 година формирајќи санта позната како А-68.

Ледениот гребен првично покривал површина од 85.000 км2, но по распаѓањето и отцепувањето на ледениот брег А-17, сега зафаќа површина од 67.000 км2 .

Леден гребен[уреди | уреди извор]

Процеси околу ледениот гребен на Антарктикот

Колапсот на Ларсен Б открил просперитетен хемотрофен екосистем 800 м (половина милја) под морето. Откритието било случајно. Научниците од американската програма за Антарктик биле во северозападното Веделово Море и го истражувале рекордот на седименти во длабоко глацијално корито од околу 1.000.000 км2 (двапати поголема од Тексас или Франција). Метанот и водородниот сулфид поврзани со ладни навлегувања се сметаат како извор на хемиската енергија што го напојува екосистемот. Областа била заштитена со ледениот гребен од остатоци и седименти за кои се гледало дека се наталожуваат на белите микробиолошки душеци по распадот на ледениот гребен. Биле забележани школки групирани околу отворите.[5]

Поранешниот регион Ларсен А, кој бил најдалечниот север и се наоѓал веднаш надвор од Јужниот Поларник, претходно се распаднал во средината на сегашниот меѓуглацијал и се реформирал само пред околу 4.000 години. Поранешниот Ларсен Б, напротив, бил стабилен најмалку 10.000 години.[6] Мразот на гребенот се обновува на многу пократко време, а најстариот мраз на сегашниот гребен датира од пред само двесте години. Брзината на ледникот Крејн се зголемила трикратно по колапсот на Ларсен Б, најверојатно поради отстранувањето на ефектот на потпора на ледениот гребен.[7] Податоците собрани во 2007 година од страна на меѓународен тим истражувачи преку радарски мерења базирани на сателити сугерираат дека вкупната рамнотежа на масата на мразот на Антарктикот е сè понегативна.[8]

Уривање[уреди | уреди извор]

Слика од уривањето на ледениот гребен Ларсен Б и споредба на ова со американската држава Род Ајленд .

Настаните за распаѓање на Ларсен биле невообичаени според минатите стандарди. Вообичаено, ледените гребени губат маса со отселување на ледениот брег и со топење на нивните горни и долни површини. Настаните на распаѓање биле поврзани од весникот „Индипендент “ во 2005 година со тековното затоплување на климата на полуостровот Антарктик, околу 0,5˚C (0,9˚F) во деценија од доцните 1940-ти.[9] Според еден труд објавен во Journal of Climate во 2006 година, полуостровот на станицата Фарадеј се загреал за 2,94˚C (5,3˚F) од 1951 до 2004 година, многу побрзо од Антарктикот како целина и побрзо од глобалниот тренд; антропогеното глобално затоплување го предизвикувало ова локализирано затоплување преку зајакнување на ветровите што кружат по Антарктикот.[10]

Ларсен А[уреди | уреди извор]

Ледениот гребен Ларсен А се распаднал во јануари 1995 година.

Ларсен Б[уреди | уреди извор]

Колапсот на Ларсен Б, покажувајќи го сè помалиот обем од 1998 до 2002 година.

Од 31 јануари 2002 година до март 2002 година, секторот Ларсен Б делумно пропаѓал и делови од него се распаднале, 3.250 км2 мраз со 220 метри дебелина, област споредлива со американската држава Род Ајленд.[11] Во 2015 година, една студија заклучила дека преостанатиот леден гребен Ларсен Б требало да се распадне до 2020 година, врз основа на набљудувањата на побрз проток и брзото разредување на ледниците во областа.[12]

Ларсен Б бил стабилен најмалку 10.000 години, во суштина целиот холоценски период од последниот глацијален период. Спротивно на тоа, Ларсен А бил отсутен во значителен дел од тој период, реформирајќи се пред околу 4.000 години.

И покрај неговата голема старост, Ларсен Б бил очигледно во неволја во моментот на колапсот. Бидејќи топлите струи ја изеле долната страна на гребенот, тој станал „жариште на глобалното затоплување“.[13] Се скршил во период од три недели или помалку, со фактор во ова брзо распаѓање се моќните ефекти на водата; езерца со топена вода формирана на површината за време на речиси 24 часа дневна светлина во текот на летото, течеле надолу во пукнатини и, делувајќи како мноштво клинови, го раздвојувале гребенот.[14][15] Други веројатни фактори за распадот биле повисоките температури на океаните и падот на мразот на полуостровот.[16]

Во австралната зима 2011 година, се формирало големо пространство од морски мраз над заливот што некогаш бил покриен со копнената полица на слатководниот глацијален мраз на Ларсен Б. во текот на неколку дена, „земајќи со себе парче од ледениот гребен со големина на Филаделфија“, според научниците на НАСА кои ги испитуваат сликите од сателитите Тера и Аква .[17]

Ларсен Ц[уреди | уреди извор]

Раздор од 2016 година во Ларсен Ц, широк поглед
Four figures showing 1) how the buoyancy of an ice shelf supports the descending glacier, slowing its motion, 2) how warmer temperatures reduce the mass of the ice shelf and provide more meltwater to lubricate the glacier, causing it to move faster, 3) how a missing ice shelf leads to more rapid glacier motion and rapid calving into the sea, and 4) how this leads to a thinner glacier with a steeper surface which moves even faster
Интеракции ледник – ледени гребени.
Скршениот берг и гребенот се видливи на оваа слика добиена од Топлинскиот инфрацрвен сетилник (TIRS) на сателитот Landsat 8 на 21 јули 2017 година (Полесно = потопло).

Од јули 2017 година, Ларсен Ц станал четвртиот по големина леден гребен на Антарктикот, со површина од околу 44.200 км2

Мерењата на сателитски радарски височини покажуваат дека помеѓу 1992 и 2001 година, ледениот гребен Ларсен се разредувал до 0,27 ± 0,11 метри годишно.[18] Во 2004 година, еден извештај заклучил дека иако преостанатиот регион Ларсен Ц се чини дека е релативно стабилен,[19] континуираното затоплување може да доведе до негово распаѓање во следната деценија.[20]

Процесот на отцепување на сантата започнала кон средината на 2016 година.[21][22] На 10 ноември 2016 година, научниците го фотографирале растечкиот јаз што се протега по ледениот гребен Ларсен Ц,[23] покажувајќи дека трча околу 110 километри долга со ширина поголема од 91 сантиметри, и длабочина од 500 метри. До декември 2016 година, раздорот продолжил уште 21 километри до точка каде што само 20 километри останале нескршен мраз, а породувањето се сметало за сигурно во 2017 година.[24] Се предвидувало дека ова ќе предизвика породување меѓу девет и дванаесет проценти од ледената плоча, 6.000 км2 , област поголема од американската држава Делавер,[25] или двојно поголема од Луксембург.[26] Отсечениот фрагмент се предвидувало да биде 350 метри дебел и да имаат површина од околу 5.000 км2.[25] Резултирачката санта се предвидува да биде меѓу најголемите санти мраз некогаш забележани, освен ако не се скрши на повеќе парчиња.[24]

На 1 мај 2017 година, членовите на МИДАС објавиле дека сателитски снимки покажале нова пукнатина, околу 15 километри долга, разгранета од главната пукнатина приближно 10 километри зад претходниот врв, упатувајќи се кон ледената предница.[27] Научниците од Универзитетот Свонси во Велика Британија велат дека пукнатината се издолжила за 18 километри од 25 мај до 31 мај и тоа помалку од 13 километри мраз е сè што го спречува раѓањето на огромна санта. „Изгледа дека врвот на пукнатината значително се свртел кон ледената предница, што покажува дека времето на породување е веројатно многу блиску“, напишале Адријан Лакман и Мартин О'Лири во средата во блог пост за Влијанието на топењето на динамиката на мразот и Проект за стабилност, или МИДАС. „Се чини дека има многу малку за да се спречи целосно отцепување на ледениот брег“. Поголемиот дел од ледениот гребен Ларсен Ц што стоел зад отсечената санта мраз „ќе биде помалку стабилен отколку што беше пред расцепот“ и може брзо да се распадне на ист начин како Ларсен Б во 2002 година.[28]

Во јуни 2017 година, брзината на претстојната санта Ларсен Ц се забрзала, при што источниот крај се движи на 10 метри дневно подалеку од главниот гребен.[29] Како што било дискутирано од страна на истражувачите од Проектот МИДАС на нивната локација:

Во друг знак дека породувањето на ледениот брег е неизбежно, делот од ледениот брег Ларсен Ц, кој наскоро ќе се појави, се зголемил за тројно со брзина на повеќе од 10 метри на ден помеѓу 24 и 27 јуни 2017 година. Ледениот брег останува прикачен на ледениот гребен, но неговиот надворешен крај се движи со најголема брзина досега забележана на овој леден гребен.“ [30]

На 7 јули, во извештајот на блогот на Project MIDAS било наведено:

Најновите податоци од 6-ти јули откриваат дека, при ослободување од зголемени напони, јазот се разгранувал неколку пати. Користејќи ги податоците од сателитите Сентинел-1 на ESA, можеме да видиме дека сега има повеќе врвови на пукнатини на 5 километри (3,10 милји) од работ на мразот. Очекуваме дека овие пукнатини ќе доведат до формирање на неколку помали ледени брегови.“ [31]

На 12 јули 2017 година, проектот МИДАС објавила дека голем, 5.800 км2 дел од Ларсен Ц се скршил од главниот леден гребен во одреден момент помеѓу 10 и 12 јули.[32][33] Ледениот брег, означен како А-68, тежи повеќе од трилион тони [34][35] и е повеќе од 200 метри дебел.[36][37]

Проектот МИДАС ги ажурирал информациите за својот блог на 19 јули 2017 година во врска со Ларсен Ц, откривајќи дека се чини дека евентуален нов расцеп се протега кон север од точката каде што се отцепил А-68 во средината на јули. Истражувачите на проектот почувствувале дека оваа сомнителна нова пукнатина може да се сврти кон работ на гребенот, зголемувајќи го ризикот „да продолжи до издигнувањето на мразот Бауден“, што се смета за „клучна точка на стабилизација за ледениот гребен Ларсен Ц“.[38]

Како што е точно за сите пловечки ледени гребени, заминувањето на А68 од Антарктикот немало непосреден ефект врз глобалното ниво на морињата. Сепак, голем број ледници се испуштаат на гребенот од копното зад неа, и тие сега може да течат побрзо поради намалената поддршка од ледениот гребен. Ако целиот мраз што моментално го задржува Ларсен Ц влезе во морето, глобалните води би се зголемиле за околу 10 сантиметри.[39]

Ларсен Д[уреди | уреди извор]

Ледениот гребен Ларсен Д е помеѓу Смитовиот Полуостров на југ и Гипсовиот леден подем. Се смета дека е генерално стабилна. Во текот на отприлика изминатите педесет години тој напредувал (се проширил), додека споредливите ледени гребени како Џорџ VI, Бах, Станге и Ларсен Ц се повлекле (во многу поголема нето-размерност). Најновото истражување на Ларсен Д го измерил на 22.600 км2. По целата предница има прицврстен мраз. Ова го отежнува толкувањето на ледената предница бидејќи полупостојаниот морски мраз варира во дебелина и може речиси да не се разликува од мразот на гребенот.[40]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ларсенов Леден Гребен — Информативен систем за географски имиња (GNIS) на Геолошкиот топографски институт на САД (англиски)
 2. Fox, Douglas (2012). „Witness to an Antarctic Meltdown“. Scientific American. 307 (1): 54–61. Bibcode:2012SciAm.307a..54F. doi:10.1038/scientificamerican0712-54. PMID 22779273.
 3. Rignot, E; Jacobs, S; Mouginot, J; Scheuchl, B (13 June 2013). „Ice Shelf Melting Around Antarctica“ (PDF). Science. 341 (6143): 266–270. Bibcode:2013Sci...341..266R. doi:10.1126/science.1235798. PMID 23765278. Посетено на 21 January 2017.
 4. Chris Wickham (9 May 2012). „Warm water threatens vast Antarctic ice shelf (+video)“. The Christian Science Monitor / Reuters. Посетено на 20 January 2017.
 5. Domack, Eugene; Ishman, Scott; Leventer, Amy; Sylva, Sean; Willmott, Veronica; Huber, Bruce (19 July 2005). „A Chemotrophic Ecosystem Found Beneath Antarctic Ice Shelf“. Eos, Transactions American Geophysical Union. 86 (29): 269. Bibcode:2005EOSTr..86..269D. doi:10.1029/2005EO290001. Посетено на 20 October 2016.
 6. (3 август 2005). "Ice Shelf disintegration threatens environment, Queen's study". Соопштение за печат.
 7. Rignot, E.; Casassa, G.; Gogineni, P.; Krabill, W.; Rivera, A.; Thomas, R. (2004). „Accelerated ice discharge from the Antarctic Peninsula following the collapse of Larsen B ice shelf“ (PDF). Geophysical Research Letters. 31 (18): L18401. Bibcode:2004GeoRL..3118401R. doi:10.1029/2004GL020697. Посетено на 22 October 2016.
 8. Perlman, David (2008) "Antarctic Glaciers Melting More Quickly" San Francisco Chronicle (26 January) p. A2, online
 9. Connor, Steve (2005) "Ice shelf collapse was biggest for 10,000 years since Ice Age" The Independent, London (4 August), online
 10. Marshall, Gareth J.; Orr, Andrew; Van Lipzig, Nicole P. M.; King, John C. (2006). „The Impact of a Changing Southern Hemisphere Annular Mode on Antarctic Peninsula Summer Temperatures“ (PDF). Journal of Climate. 19 (20): 5388–5404. Bibcode:2006JCli...19.5388M. doi:10.1175/JCLI3844.1.
 11. Hulbe, Christina (2002). „Larsen Ice Shelf 2002, warmest summer on record leads to disintegration“. Portland State University.
 12. "NASA Study Shows Antarctica's Larsen B Ice Shelf Nearing Its Final Act". Соопштение за печат.
 13. Pearce, Fred (2006). The Last Generation: How Nature Will Take Her Revenge for Climate Change. Eden Project Books. стр. 92. ISBN 978-1-903919-87-3.
 14. „Larsen B Ice Shelf Collapses in Antarctica“. National Snow and Ice Data Center. 18 March 2002. Архивирано од изворникот на 2017-07-14. Посетено на 2017-07-12.
 15. „Antarctic Ice Shelf Collapse Triggered By Warmer Summers“. Office of News Services, University of Colorado at Boulder. 16 January 2001. Посетено на 2017-07-12.
 16. „Experts challenge ice shelf claim“. Two scientists have claimed that climate change was not the only cause of the collapse of a 500bn tonne ice shelf in Antarctica six years ago. BBC News. 7 February 2008. Посетено на 21 October 2016.
 17. Hansen, Kathryn; Stevens, Joshua (January 26, 2022). „Larsen B Embayment Breaks Up“. NASA Earth Observatory. National Aeronautics and Space Administration. Посетено на February 6, 2022.
 18. Shepherd, Andrew; Wingham, Duncan; Payne, Tony; Skvarca, Pedro (2003-10-31). „Larsen Ice Shelf Has Progressively Thinned“. Science (англиски). 302 (5646): 856–859. Bibcode:2003Sci...302..856S. doi:10.1126/science.1089768. ISSN 0036-8075. PMID 14593176.
 19. Riedl C, Rott H, Rack W (2004) "Recent Variations of Larsen Ice Shelf, Antarctic Peninsula, Observed by Envisat" Proceedings of the 2004 Envisat & ERS Symposium, Salzburg, Austria, online
 20. Rignot, Eric (2007) "Mass Balance and Ice Dynamics of Antarctic Peninsula Glaciers for IPY2007-2008" Proposal #359, International Polar Year Expression of Intent.
 21. Adrian Luckman; Daniela Jansen; Martin O'Leary; the MIDAS team (18 August 2016). „A growing rift on Larsen C“. projectmidas.org. Архивирано од изворникот на 2017-01-07. Посетено на 21 October 2016.
 22. Zee Media Bureau (23 August 2016). „A massive rift is threatening Antarctic Larsen C ice shelf to collapse“. zeenews.india.com. Посетено на 21 October 2016. Media report on Project MIDAS
 23. Loff, Sarah, уред. (13 December 2016). „Rift in Antarctica's Larsen C Ice Shelf“. John Sonntag (image credit). NASA. Посетено на 5 January 2017.
 24. 24,0 24,1 McGrath, Matt (5 January 2017). „Huge Antarctic iceberg poised to break away“. Science & Environment. BBC. Посетено на 5 January 2017 – преку BBC.com.
 25. 25,0 25,1 „Growing Crack in Antarctica's Larsen C Ice Shelf Spotted by NASA's MISR“. Jet Propulsion Laboratory.
 26. Nicola Davis (12 July 2017). „Iceberg twice size of Luxembourg breaks off Antarctic ice shelf“ (англиски). Guardian. Посетено на 13 July 2017.
 27. „Huge Antarctic ice shelf crack now has second branch“. USA Today.
 28. „A giant crack in Antarctic ice is 'days or weeks' from breaking off a Delaware-size iceberg“. Business Insider (англиски). Посетено на 2 June 2017.
 29. O'Leary, Martin; Luckman, Adrian; Project MIDAS. „Larsen C iceberg accelerates ahead of calving“. Project MIDAS. Архивирано од изворникот на 2017-07-01. Посетено на 1 July 2017.
 30. „Larsen C Ice Shelf Rift Approaching Its End, Outer Edge Moving Away From Ice Shelf At Speed Of 33 Feet Per Day“. CleanTechnica. 30 June 2017. Посетено на 2017-07-01.
 31. „Larsen C rift branches as it comes within 5 km of calving“. Project MIDAS. Архивирано од изворникот на 2017-07-11. Посетено на 7 July 2017.
 32. „Iceberg four times the size of London breaks off from Antarctica ice shelf“. The Daily Telegraph. 12 July 2017."Iceberg four times the size of London breaks off from Antarctica ice shelf". The Daily Telegraph. 12 July 2017.
 33. „Giant iceberg splits from Antarctic“. BBC. 12 July 2017.
 34. „Massive iceberg breaks away from Antarctica“. CNN. 12 July 2017.
 35. „Larsen C calves trillion ton iceberg“. Project MIDAS. 12 July 2017. Архивирано од изворникот на 2017-07-12. Посетено на 12 July 2017.
 36. Amos, Jonathan (12 July 2017). „Giant iceberg splits from Antarctic“. BBC. Посетено на 12 July 2017.
 37. MIDAS, Project. „Larsen C calves trillion ton iceberg“. Project MIDAS. Архивирано од изворникот на 2017-07-12. Посетено на 2017-07-12.
 38. MIDAS, Project. „Larsen C responds to the calving of A68“. Project MIDAS. Архивирано од изворникот на 2017-07-23. Посетено на 2017-07-20.
 39. „Huge Antarctic iceberg poised to break away“. BBC News. 6 January 2017. Посетено на 6 January 2017.
 40. Overview of areal changes of the ice shelves on the Antarctic Peninsula over the past 50 years. The Cryosphere Discussions. 3 pp579-630.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]