Лаошко писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Лаошка азбука)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лаошко писмо
Lao Script Sample.svg
Типабугида
Јазицилаошки јазик и други
Периодоколу 1350–денес
Матични системи
ISO 15924Laoo, 356
Насокаод лево надесно
Уникоден називLao
Уникоден опсегU+0E80–U+0EFF
Напомена: Страницава може да содржи фонетски симболи од МФА.
Зборот „Македонија“ (ມາເຊດວນ) на лаошки

Лаошко писмо — официјалното писмо со кое се служи лаошкиот јазик. Покрај лаошкиот, малцинските јазици на Лаос исто така се служат со ова писмо и е единствено дозволено писмо во државата, но се користи и латиницата.

Согласки[уреди | уреди извор]

Знак МФА BGN/PCGN ALA/LC Уникод
k k k/k k
kh ufu kh
kh kh/k kh
ŋ ng ng/ng ng
t͡ʃ ch ch/t c
s s s/t s
s x s/t s
ɲ gn/y ny/— ny
d d/t d/t d
t t t/t t
th th/t th
th th/t th
n n n/n n
b b/p b/p b
p p p/p p
ph ph/p ph
f f f/p f
ph ph/p ph
f f f/p f
m m m/m m
j y y y
ຣ * r r r r
l l l l
w v/o v w
h h h h
ອ** o
h h h h

* Официјално тргнато од употреба во 1970-те.
** Нулта согласка.

Самогласки - никлеуси[уреди | уреди извор]

Во табелата се внесени самогласките-нуклеуси кои се комбинираат со согласки ກ.

МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод
ກະ/ກັກ a a a a ກາ a ā aa
ກິ i i i i ກີ i ī ii ເກັຍະ/ເກັຽະ*/ກັຽກ ia ia ເກັຍ/ເກັຽ*/ກຽກ ia īa
ກຶ ɯ u ư y ກື ɯː u ư̄ yy ເກຶອະ/ເກຶອກ ɯə ua ưa ເກືອ ua ư̄a
ກຸ u ou u u ກູ ou ū uu ກົວະ/ກັວກ oua ua ກົວ/ ກວກ oua ūa
ເກະ/ເກັກ e é e ເກ é ē e
ແກະ/ແກັກ ɛ è æ ແກ ɛː è ǣ ei
ໂກະ/ກົກ o ô o ໂກ ô ō o
ເກາະ/ກັອກ ɔ o ǫ ກໍ/ກອກ ɔː o ǭ
ເກິະ/ເກິກ ɤ eu œ ເກີະ/ ເກີກ ɤː eu œ̄
ໄກ/ໃກ/ກັຍ* ai ai ai ai/ay ກາຍ/ກາຽ* ai āi
ເກົາ au ao ao
ກໍາ am am am am

* означува варијација која веќе не се користи при пишување

Лаошки во уникод[уреди | уреди извор]

Опсегот на лаошките знаци во уникод е од U+0E80 до U+0EFF.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Simmala, Buasawan and Benjawan Poomsan Becker (2003), Lao for Beginners. Paiboon Publishing. ISBN 1-887521-28-3

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]