Ламиска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ламиска војна
Дел од Ламиска војна
Датум 323-322 гпне
Место Македонско Кралство
Исход Победа на Македонија
Завојувани страни
Атина
Етолска лига
Ахајска лига
Аркадиан
Коринт
Кралство Македонија
Команданти и водачи
Лиостен
Антифилиј
Антипатар
Полиперхон
Сила
30,000 луѓе Повеќе од 30,000 луѓе
Жртви и загуби
Непознато Непознато

Ламиската војна (323 - 322 г. п.н.е.) или поинаку нарекувана и како војна против Антипатар[1] било востание на хеленските полиси предводени од Атина против хегемонијата на Кралството Македонија. Избувнало веднаш по веста за смртта на Александар Македонски. Атињаните ги повикале другите Хелени на борба за осамостојување, при што им се приклучиле полиси од Централна Хелада, Tесалија и Пелопонез. По почетните успеси во Битката кај Ламија (град во Tесалија) во текот на јули 322 пр.н.е., каде што настрадал водачот Леонат, биле целосно поразени од искусните македонски војсководци Антипатар и Кратер. Притоа Атина била принудена да прифати стационирање на македонски гарнизон во градот, со уште посурова хегемонија на Македонија.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ashton, N. G. "The Lamian War. A false start?" Antichthon 17 (1983) 47-63.
 2. Diodori, Bibliotheca historica, Leipzig, 1896.
 3. Ф. Папазоглу, Историја на хеленистичкиот период, Скопје, 1995.

Антички извори[уреди | уреди извор]

Современи извори[уреди | уреди извор]

 • "The Lamian War-stat magni nominis umbra" The Journal of Hellenic Studies, Vol. 104, (1984), pp. 152–157
 • Brill’s New Pauly. vol.7 (2005) pp. 183:
 • Errington, R. M. Samos and the Lamian war. Chiron 5 (1975) 51-57.
 • Martin, G., "Antipater after the Lamian War: New Readings in Vat. Gr. 73 (Dexippus fr. 33)". The Classical Quarterly, New Series, Vol. 55, No. 1 (May, 2005), pp. 301–305
 • Oxford Classical Dictionary (1970)
 • Oikonomides, A. N. Athens and the Phokians at the outbreak of the Lamian War (= IG II 367). "The Ancient World 5" (1982) pp. 123–127.
 • Schmitt, O., Der Lamische Krieg (1992)
 • Westlake, H. D. The Aftermath of the Lamian War. "Classical Review 63" (1949) 87-90