Лажно сонце

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лажни сонца во Фарго, Северна Дакота

Лажно сонце — еден вид ореол што изгледа како светла виножитна точка на нивото на Сонцето. Настанува поради прекршувањето на сончевата светлина во анизотропно насочени ледени кристали што лебдат во атмосферата. Слична појава се јавува и во близина на Месечинаталажна месечина.[1]

Образувањето лажни сонца вклучува заемнодејство на сончевата светлина со шестаголни ледени кристали во пердувестите облаци на висока надморска височина. Овие ледени кристали делуваат како призми, прекршувајќи ја и распрснувајќи ја сончевата светлина, создавајќи појава на дополнителни светли точки на небото. Точките се обично на иста надморска височина како Сонцето и на околу 22 степени од двете страни од него.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „American Heritage Dictionary Entry — parhelion“. The American Heritage Dictionary of the English Language. Посетено на 16 May 2017.
  2. „The 22° Halo“. Georgia State University. Посетено на 20 April 2023.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]