Лажна рујница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лажна рујница
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Гулапковидни
Семејство: Гулапки
Род: Млечки
Вид: Лажна рујница
Научен назив
Lactarius chrysorrheus
Fr.
Лажна рујница
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Lactarius
Вид:
L. chrysorrheus
Биномен назив
Lactarius chrysorrheus

Lactarius chrysorrheus
Погледајте го шаблонот „Mycomorphbox“ што го создава следниов список
float
Миколошки одлики

Лажна рујница (латински: Lactarius chrysorrheus) (понекогаш се пишува Lactarius chrysorheus ) е припадник на родот Млечки (печурки), чии многу членови се општо познати како млечни шапки. Неодамна го добила англиското (заедничко) име на жолта капка млеко. По боја е бледо лосос, отровна е и расте во симбиоза со дабови дрвја.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Прво опишана од шведскиот татко на модерната микологија Елиас Магнус Фрис . Специфичниот епитет е изведен од старогрчките зборови chryso- „златен“ и rheos „поток“.[1] Вообичаените имиња вклучуваат: жолта млечна шапка,[2] и жолта капка млеко.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е 3-8 см во пречник. Тоа е бледо лосос, или розова, со потемни ознаки наредени во груби прстени или ленти. Отпрвин е конвексна, но подоцна се израмнува и на крајот има мала централна депресија. Често е донекаде лобусна, работ и е мазен, со раб без влакна. Белузлавата до бледо биволска дршка понекогаш има розова боја на долната половина. Таа е шуплива, цилиндрична или со малку задебелена основа. Жабрите се непропустливи, преполни и имаат розово блескаво нијанса, давајќи отпечаток од спори кој е кремасто бел, со блага лосос нијанса. Тие на почетокот се доста тесно распоредени. Месото е бело и има лут вкус, но е обоено од обилните количини на излачено млеко. Ова млеко првично е бело, но кога е изложено на воздух станува светло сулфурно жолто за пет до петнаесет секунди.[3]

Многу видови Млечки (печурки) се со слична боја, но не премногу од нив излегуваат бело млеко што добива сулфурно жолто. Сепак, оние што ги вклучуваат Lactarius maculatipes и Lactarius croceus кои се среќаваат со тврдо дрво во североисточниот дел на Соединетите Држави, а Lactarius vinaceorufescens е локално во изобилие, таму и со тврди и меки дрва.[4] Ниту еден од нив не може да се најде во Британија; Lactarius decipiens е на британската листа за проверка, но е помал од Лажната рујница и расте со габер.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Лажна рујница се појавува во лето и есен. Често е во северните умерени зони, Европа, Северна Америка, а исто така и Северна Африка. Таа е микориза со дабови дрвја во Британија.[5]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Оваа печурка содржи токсини и се смета за отровна[2][3] (иако понекогаш се наведува како за јадење).[6] Конзумирањето на неколку видови отровни млечки печурки резултира со претежно акутни гастроинтестинални симптоми, кои можат да бидат тешки.[7]

Млекото е исклучително луто.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Liddell, Henry George and Robert Scott (1980). A Greek-English Lexicon (Abridged. изд.). United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 0-19-910207-4.
  2. 2,0 2,1 2,2 Lamaison, Jean-Louis; Polese, Jean-Marie (2005). The Great Encyclopedia of Mushrooms. Könemann. стр. 49. ISBN 3-8331-1239-5. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Lamaison05“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Lamaison05“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. 3,0 3,1 3,2 Roger Phillips (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 25. ISBN 0-330-44237-6. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Phillips06“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Phillips06“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  4. David Arora (1986). Mushrooms Demystified. Ten Speed Press. ISBN 0-89815-169-4.
  5. Thomas Laessoe (1998). Mushrooms (flexi bound). Dorling Kindersley. ISBN 0-7513-1070-0.
  6. Marcel Bon (1987). The Mushrooms and Toadstools of Britain and North Western Europe. Hodder and Stoughton. ISBN 0-340-39935-X.
  7. Benjamin, Denis R. (1995). Mushrooms: poisons and panaceas — a handbook for naturalists, mycologists and physicians. New York: WH Freeman and Company. стр. 364–65. ISBN 0-7167-2600-9.