Ладно оружје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јапонско ладно оружје, околу 1892-1895 година

Ладно оружјеоружје од кое не излегува оган или експлозии (како согорување) како резултат на употребата на барут или експлозиви. Во ладно оружје спаѓа дометното оружје кое не користи барут или експлозивни материјали, како и оружје за блиска борба. Спротивно на ова е огненото оружје и експлозивите (како гранати, мини, проектили, бомби итн.) и други оружја кои работат на топлина или горење.

Список на ладно оружје[уреди | уреди извор]

Оружје за блиска борба[уреди | уреди извор]

Главна статија: Список на оружје за блиска борба.

Дометно оружје[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]