Лагуна Мадре (Мексико)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ознаки
Службен назив: Laguna Madre
Прогласено:2 февруари 2004
Број1362[1]

Лагуна Мадре — лагуна која се протега добро во Мексико, до устието на Рио Сото ла Марина во државата Тамаулипас.[2] Како природна еколошка единица, Лагуна Мадре се протега од околината на Рио Сото Ла Марина и градот Ла Песка, во Мексико, на север до заливот Корпус Кристи и градот Корпус Кристи, Тексас, САД, на околу вкупно 443 километри.[3] Во Мексико, тој е одделен од Мексиканскиот Залив на исток со голем број бариерни острови, вклучувајќи ги Бара Лос Американец, Бара Исус Марија и Бара Сото ла Марина, а на запад е ограничен со копното Тамаулипас. Сместено е во општините Матаморос, Сан Фернандо и Сото ла Марина.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Лагуната Мадре е многу плитка, со просечна длабочина од само 0,9 м.[4] Лагуната е поврзана со океанот само со два тесни влезови, така што опсегот на плимата и осеката - кој е веќе мал во овој дел на Мексиканскиот Залив - е занемарлив.[5] Атмосферските ефекти се многу поважни од плимата и осеката во нејзината циркулација; неговите слаби струи генерално ги следат преовладувачките ветрови, а овие ветрови можат да влијаат на нивото на водата дури за еден метар.[6]

Океанографски, Лагуна Мадре се смета за хиперсолена лагуна; ова укажува на тоа дека тој е обично многу посолен од океанот, поради тоа што е скоро без излез на море во полусуво опкружување [7] Ова е затоа што неговата соленост може да варира многу во зависност од врнежите и приливот на слатка вода, од дури 120 ppt (12%) - над трипати посолен од океанот - до 2 ppt (0,2%) по силен дожд.[8]

Екологија[уреди | уреди извор]

Лагуна Мадре е едно од најважните живеалишта за презимување на птици во Мексико.[9] Благодарение на лобирањето и студиите направени од организации како што се Пронатура Норесте, универзитети, локални самоуправи и други организации, со помош на локалните заедници, во април 2005 година мексиканската влада ги прогласи Лагуна Мадре и Делта Рио Гранде за природно заштитено подрачје. 1,4 милиони хектари под законска заштита се содржани во општините Матаморос, Сан Фернандо и Сото ла Марина, во државата Тамаулипас.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. „Laguna Madre“. Ramsar Sites Information Service. Посетено на 25 April 2018.
  2. https://digitalmedia.fws.gov/digital/collection/document/id/241
  3. Tunnell, Jr. John W. and Frank W. Judd. editors. (2002).
  4. Gross, 312.
  5. Gross, 312-13,
  6. Gross 313.
  7. Gross 312,-14.
  8. Gross 314.
  9. „The Nature Conservancy in Mexico – Laguna Madre“. Архивирано од изворникот на 2005-10-27. Посетено на 2021-05-05.

Извори[уреди | уреди извор]