Лав III Исавријанин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лав III Исавријанин
Solidus-Leo III and Constantine V-sb1504.jpg
Солид на Лав III Исавријанин
Роден 685
Германикеја, Исаврија
Починал 18 јуни 741


Лав III Исавријанин (Грчки Λέων Γ) бил цар на Византија од 717 година до 741 година. Се родил во Исаврија, од каде го добил и прекарот.


Византиско царство
Византиска култура Историја на Византија Уредување на Византија

Архитектура
Музика
Уметност
Наука
Календар

Градови:
Цариград
Никеја
Мистра

Градби:
Света Софија

Константин I | Теодосиј I | Јустинијан I
Распад на Персија (628)
Ираклиј I
Иконоборство (726)
Лав III Исавријанин | Константин Порфирогенит | Василиј II
Големата Шизма (1054)
Битка кај Манцикерт (Кобна 1071)
Алексеј I Комнен | Мануел I Комнен
Падот на Цариград (1204)
Теодор I Ласкарис
Обнова на Византија (1261)
Михаил VIII Палеолог | Константин Драгаш
Падот на Цариград (1453)
Византиски цареви
Византиска дипломатија