Лавразиотерии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лавразиотерии
Период: доцна Креда - денес
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Поткласа: Живородни цицачи
Инфракласа: Вистински цицачи
Магноред: Северни вистински цицачи
Надред: Лавразиотерии
Waddell et al. 1999 [1]
Редови

Лавразиотериите (односно Laurasiatheria) сочинуваат клад или надред во рамките на поткласата на вистинските цицачи (Eutheria), кој е создаден врз основа на анализите на ДНК секвенци и отсуството/присуството на ретротранспозон. Името доаѓа од теоријата дека овие цицачи еволуирале на надконтинентот Лавразија, откако тој се одделил од Гондвана со раскинувањето на Пангеа. Лавразиотериите се група на натприматите (еуархонтоглири) (Бореоеутерии (Boreoeutheria)), чуднозглобни (Exafroplacentalia) и афротериите (Placentalia). Тука припаѓаат следните рецентни редови:

 • Erinaceomorpha: ежови и гимнури
 • Soricomorpha: кртови, ријачки, шуплозаби (космополити)
 • Cetartiodactyla: космополити; ги вклучува поранешните редови Cetacea (китови, делфини и морски свињи) и Artiodactyla (парнопрсни копитари, како свињи, нилски коњи, камили, жирафи, срни, антилопи, домашна стока, овци, кози)
 • Pegasoferae:
  • Pholidota: панголини или лушпести мравојади (Африка, Јужна Азија)
  • Chiroptera: лилјаци (космополити)
  • Carnivora: месојади или ѕверови (космополити)
  • Perissodactyla: непарнопрсни копитари.

Во рамките на Laurasiatheria, по сè изгледа дека најдивергентна грнка е Erinaceomorpha. Некои истражувања ги поврзуваат Perissodactyla и Ferae во кладот Zooamata; други ги поврзуваат Perissodactyla и Cetartiodactyla во клад на вистински копитари. Никој од овие кладови е целосно поддржан.

Во Лавразиотериите се сместени и неколку изумрени редови и надредови, како:

Филогенетски односи[уреди | уреди извор]

   Laurasiatheria   

 Eulipotyphla


   Ferungulata   
   Pegasoferae   

 Chiroptera


   Zooamata   
   Ferae   

 Carnivora Pholidota
 Perissodactyla    

 Cetartiodactyla
Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Waddell, Peter J., Okada, Norihiro, & Hasegawa, Masami (1999). „Towards resolving the interordinal relationships of placental mammals“ (PDF). Systematic Biology. 48 (1): 1–5. doi:10.1093/sysbio/48.1.1. PMID 12078634. Архивирано од изворникот (PDF) на 2003-10-25. Посетено на 26 октомври 2009.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 • Вилијам Џ. Марфи, Едуардо Еизирик, Марк С. Springer et al., Resolution of the Early Placental Mammal Radiation Using Bayesian Phylogenetics,Science, Vol 294, Issue 5550, 2348-2351, 14 декември 2001.
 • Јан Оле Кригс, Генади Чураков, Мартин Кифман, Урсула Џордан, Јурген Брозиус, Јурген Шмиц. (2006) Retroposed Elements as Archives for the Evolutionary History of Placental Mammals. PLoS Biol 4(4): e91.[1] (pdf version)
 • Китазое И, Кишино Х, Вадел ПЏ, Накаџима Н, Окабајаши Т, et al. (2007) "Robust Time Estimation Reconciles Views of the Antiquity of Placental Mammals." PLoS ONE 2(4): e384. doi:10.1371/journal.pone.0000384