ЛГБТ права во Пакистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ЛГБТ знаме на Пакистан

Скоро и да нема ЛГБТ права во Пакистан. Од 6 октомври 1860 година нелегално е да се учествува во хомосексуални акти (сексуален контакт со лице од ист пол). За разлика од соседната земја Индија, овој закон се уште не е укинат. Хомосексуалноста, исто така, се смета за табу во Пакистан. Главните религии во Пакистан не ја одобруваат хомосексуалноста. Поради ова, многу луѓе во земјата се против хомосексуалноста и другите форми на алтернативна сексуална ориентација. Пакистан е официјално Исламска Република. Сепак, во реалноста, Пакистан е во голема мера секуларна (не-религиозна) земја. Тоа главно се англо-саксонските закони кои се наследени од Британците. Се повеќе и повеќе, постојат трендови (или шеми) на либерализација (станува полиберален) во земјата. Глобализацијата и општествена толеранција, исто така, се зголемува.[1]

Уставот на Пакистан не е конкретно споменат сексуална ориентација или родов идентитет. Постојат одредени делови во Уставот, што може да влијае на правата на ЛГБТ пакистански државјани.

  1. Walsh, Declan. „Pakistani society looks other way as gay men party“, The Guardian Newspaper, 14 март 2006 (посет. 5 мај 2008 г).