Прејди на содржината

К-157 Вепар

Од Википедија — слободната енциклопедија

K-157 Vepr
Кариера
Назив: Вепар
Градител: Севмаш
Спуштен: 16 јуни 1990
Пуштен: 10 декември 1994
Крстен: 6 април 1993
Завршен: 29 June 1995
Започнал со служба: 25 ноември 1995
Матично пристаниште: Гаџиево
Статус: активна служба
Општи карактеристики
Класа и тип: Офанзивна атомска подморница
Тип: Проект 97У Шчука-Б („Ајкула-II“)
Потисок: 8,140 тони на површина surfaced, 12,770 тони под вода
Должина: 114.3 метри
Ширина: 13.6 метри
Под вода: 9.7 метри
Придвижуван од: еден 190MWt
Брзина: 24 јазли
Дополнување: 73 офицери и војници

К-157 „Вепр“ (Руски: Вепрь, во превод вепар, дива свиња) е подморница од проектот Ајкула Б (Шчука II) од класата на јадрено наоружаните подморници на Руската морнарица. Пуштена е на 10 декември 1994, комисионирана на 25 ноември 1995 и донесена на матичното пристаниште во Гаџиево.