Куќата на мачката (цртан филм, 1958 година)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Куќата на мачката“ е советски уметнички цртан цртан филм од 1958 година, создаден од режисерот Леонид Амалрик, заснован на бајката на Самуил Маршак.

Заплет[уреди | уреди извор]

Си живеела мачка. Таа имала голема куќа со скап мебел. Често нејзините сиромашни внуци-мачиња доаѓале пред прагот на оваа куќа, барајќи од неа храна и сместување, но таа ги бркала преку нејзиниот слуга, чуварот на мачки, Василиј. Дошле нејзините соседи да ја посетат: Петелот, Кокошката, Јарецот, Козата и Свињата. Мачката срдечно ги пречекала гостите и им го покажала својот дом. Додека гостите се забавувале, мачињата повторно дошле да побараат засолниште, но мачката повторно ги избркала. Кога гостите си заминале дома, парче дрво паднало од шпоретот и во куќата започнал пожар. Мачката и нејзиниот вратар, мачката Василиј, се обиделе да ги извадат остатоците од намештајот и домаќинството, пожарникарите: дабарите и јарците се обиделе да го изгаснат огнот, но куќата не можела да се спаси, сè изгорело. Мачката и мачорот отишле во куќите на своите гости, барајќи од нив засолниште, но од сите им било одбиено под различни изговори а децата на Петелот и Пилето скоро ќе ги истепале Мачката и Мачорот, и Јарецот и Козата со јарињата, како и Свињата, ги исмејувале. После тоа, Мачката се срамела од фактот дека таа, пак, одбила да ги нахрани мачињата и да им дозволи да останат преку ноќ. Конечно, Мачката и мачорот Василиј стигнале до урнатините на колибата, каде што живееле внуците на мачката, кои ги прифатиле. Мачката побарала прошка од мачињата. Мачката, мачорот Василиј и мачињата ја живееле зимата заедно.Со почетокот на пролетта тие изградиле нова голема куќа и ги поканиле сите соседи на забава за вселувањето во куќата.

Филмска екипа[уреди | уреди извор]

Писатели на сценарија: Николај Ердман, Самуел Маршак
Продуцент Леонид Амалрик
Скици на уметници Јуриј Васнецов
Производители: Надежда Привалова, Татјана Сазонова
Композитор Никита Богословски
Оператор Михаил Друјан
Инженер за звук Николај Прилутски
Асистенти на директорот: Галина Андреева, Сергеј Бендерски, Борис Корнеев, Александра Фирсова
Асистент на операторот Екатерина Ризо
Аниматори: Дмитриј Белов ,Михаил Ботов , Борис Дежкин , Вадим Долгих ,Вјачеслав Котијочкин , Рената Миренкова , Марија Мотрук , Лидија Реццова , Владимир Пекар , Татјана Таранович , Татјана Федорова , Фјодор Хитрук , Елена Хлудова , Борис Чани
Декоратори: Олга Гемерлинг, Ирина Кускова, Константин Малишев, Валерија Рожеро
Улогите ги толкувале: Вера Орлова - мачка, Леонид Пирогов - мачка Василиј , Викторија Иванова - Кити , Ирина Потоцкаја - маче , Георги Витсин - Коза / Руж , Анастасија Георгиевска - коза , Сергеј Мартинсон - петел , Елена Понсова - пилешко , Григориј Шпигел - прасе , Борис Толмазов - раскажувач

Награди[уреди | уреди извор]

1958 година - 10. меѓународен филмски фестивал во Венеција за деца и младинци: Прва сребрена Георгиј награда за филмови за деца под 7 години.

Видео изданија[уреди | уреди извор]

Цртаниот филм постојано се издава на ДВД во колекции на цртаните филмови: „Мачка и друштво“ (дистрибутер „Крупен план“), „Куќата на мачката“ (дистрибутер „Крупен план“), „Мачор и мачка“ („Сојузмултфилм“).

Литература[уреди | уреди извор]

  • Маршак С. Я. Кошкин дом. — АСТ, 2010. — 48 с. — (Сказки-мультфильмы). — ISBN 978-5-17-047556-8.
  • Сергеј Капков. Леонид Амалрик // Наши цртани филмови / Арсени Мешчеријаков, Ирина Остаркова. - Интеррос, 2006 година .-ISBN 5-91105-007-2.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]