Кучук-Карасу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Черемисовски водопади. Водопад „Љубов“ и бања „Љубов“. Клисура Кок-Асан Белогорск, Украина, Крим

Кучук-Карасу, е река во областите Белогорски и Нижегорски на Крим, десна притока на Бијук-Карасу, долга 77,6 километри со површина на сливот од 268 км² (во други извори, должината е 80 км, површината на сливот е 225 км² ).

Изворот на реката - изворот на Павло-Чокрак - се наоѓа на главниот венец на Кримските планини, на надморска височина од 697 м [1], на врвот на клисурата Кок-Асан . Николај Рухлов во својата книга „Преглед на речните долини на планинскиот дел на Крим“ од 1915 година смета дека почетокот на реката е сувата река, која се протега од преминот Горуч до Павло-Чокрак [2] . Ќучук-Карасу тече, практично, строго на север, формирајќи ги Черемисовски водопади во клисурата [3] . Во близина на селото Богатоје, реката влегува во надолжната долина помеѓу главниот и внатрешниот гребен на планините Крим и, заобиколувајќи го планинскиот венец Кубалач од запад, тече во правец на степите на Крим . Во долниот тек на реката, покрај Малаја Карасевка, постоело и името Сува Карасевка . Просечниот долгорочен проток на вода на мерната станица Богатоје е 0,258 м³/с , во близина на селото Краснаја Слобода - 0,149 м³/с (според други извори - 3,2 м³/с ), на устието - 0,17 м³/с ., наклон на река - 9,1 м/км [4] . Директориумот „Површински водни тела на Крим“ зема предвид 20 притоки, од кои 3 со свои имиња: Џемрек-Узен, Солар и Ташликсу, а останатите се безимени долги помалку од 5 километри [4]. Николај Василевич Рухлов ги дава имињата на неколку притоки-греди, од кои повеќето се идентификувани на современите карти [5]: десни притоки:

 • Бурљук ( Бурљук-Дере ) - зрак со многу стрмни падини, започнува во подножјето на планината Емула-Каја (близу Рухлов Елизла-Каја ), тече 1,5 км над селото Поворотноје [6] ;
 • Шеремет-Су ( Хмели ) - тече 1 км под Ротари, исчезнато село Хмели [7] се наоѓало на реката;
 • Самаул-Дере - од Синекаменка до селото Краснаја Слобода [8]
 • Џаникбет-Узен - се влева во селото Малиновка .

Леви притоки:

 • Чабанаи - тече од планината Куба-Бурун, тече половина километар јужно од Краснаја Слобода [9] ;
 • Кол-Дере - се влева во Краснаја Слобода.

Се влева во Бијук-Карасу на 25 км од устието, на височина од 34 м, 1,5км јужно од селото Заречје, област Нижегорски . Водозаштитната зона на зракот е поставена на 200 м [10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Алексей Кочкин. „Родник Павло-Чокрак“ (руски). Неизвестный Крым. Архивирано од изворникот на 2021-05-07. Посетено на 2020-06-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 2. „Туристическая карта Крыма. ЮБК“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2007. Посетено на 2020-06-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 3. „Черемисовские водопады“ (руски). Архивирано од изворникот на 2012-02-18. Посетено на 2013-01-10. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 4. 4,0 4,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Поверхностные.
 5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Рухлов.
 6. „Горный Крым“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2010. Посетено на 2020-06-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 7. „Туристическая карта Крыма. ЮБК“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2007. Посетено на 2020-06-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 8. „Горный Крым“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2010. Посетено на 2020-06-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 9. „Горный Крым“ (руски). ЭтоМесто.ru. 2010. Посетено на 2020-06-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 10. „Предложения по охране окружающей природной среды и улучшению санитарно-гигиенических условий, по охране воздушного и водного бассейнов, почвенного покрова, организации системы охраняемых природных территорий“ (руски). ОАО «Гипрогор». Архивирано од изворникот на 2018-01-20. Посетено на 2020-07-13. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)

Литература[уреди | уреди извор]

 • Олиферов А. Н., Тимченко З. В. Салгир и его притоки // Реки и озёра Крыма (рус.). — Симферополь: Доля, 2005. — 214 с. — ISBN 966-8584-74-0.