Курдерес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Курдерес
Dans les rues de Monastir (décembre 1916) - Monastir (anciennement) ; Bitola (actuellement) - Médiathèque de l'architecture et du patrimoine - APOR076868.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеДрагор
Особености на сливот

Курдерес — поранешна река во Битола. Ја образувале Брусничка Река и неколку помали водотеци кои извирале под Баба Планина, на спојот на улиците Солунска и Тошо Даскало и се приклучувала Лавчанска Река, а се влевала во реката Драгор.[1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Името на реката Курдерес доаѓа од турските зборови „kurt-deresi“, што во превод значи „волчји поток“.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Поглед на Курдерес од Камен мост

Реката Курдерес имала важна улога во заштитата на градот од поплави, кои биле честа појава во минатото.

Со изградбата на доводниот собирен канал за Стрежевското Езеро, овие води биле регулирани и нејзиното корито ја изгубило својата функција. Голем дел од годината каналот имал незначителна количина на вода и често пресушувал. Коритото станало отворен канал од кој се ширела неподнослива смрдеа и било извор на зарази особено во летниот период. Во 1975/1976 година била поставена канализација и коритото на реката Курдерес било целосно затрупано. Денес реката не постои, а над нејзиното корито е улицата Солунска.

На местото каде улица Солунска се сечи со Широк Сокак, постоел „Камен мост“ преку реката, па тоа место и денес го носи тоа име. <ref name=BI>

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Реката Курдерес – „волчји поток" – Битола во минатото“. Bitola.info. Посетено на 24 февруари 2022.