Курбангули Бердимухамедов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Курбанкули Бердимухамедов

Курбанкули Бердимухамедов (туркменски: Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhammedow) е претседател на Туркменистан. Роден е во 1957 година во местото Бабараб кое денес се наоѓа во провинцијата Ахал. По професија е стоматолог, а ја извршувал функцијата Министер за здравство од 1997 до 2001. После тоа станал заменик премиер. Таа функција ја извршувал до смртта на Сапармурат Нијазов, во декември 2006 година, кога е поставен за в.д. претседател, иако според уставот тоа требало да биде претседателот на собранието Овезгелди Атајев.

Реформата на здравството на Бердимухамедов е опишана како најлоша во зоната на поранешниот СССР. Меѓу другото, затворени се болниците надвор од Ашхабад и отпуштени се повеќе од 15.000 медицински работници кои се заменети со необучени воени лица. Опозицијата го обвинува Бердимухамедов дека нема доволно волја и влијание за водење на државата.