Културна варијација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Културната варијација ― поим кој се однесува на богатата разновидност во општествените практики што различните култури ги прикажуваат низ целиот свет. Кујната и уметноста се менуваат од една култура во друга, но исто така се менуваат и родовите улоги, економските системи и социјалната хиерархија меѓу било кој број други човечки организирани однесувања. Културните варијации може да се проучуваат низ културите (на пример, меѓукултурна студија за обреди во Индонезија и Бразил)[1] или низ генерации (на пример, споредба на генерацијата X и генерацијата Y)[2] и често е предмет студирал од антрополози, социолози и културни теоретичари со подстручности од областа на економската антропологија, етномузикологијата, здравствената социологија итн. Во последниве години, културните варијации станаа богат извор на студии во невроантропологијата, културната неврологија и социјалната неврологија.[3][4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mason, P.H. (2016). „Fight-dancing and the Festival: Tabuik in Pariaman, Indonesia, and Iemanjá in Salvador da Bahia, Brazil“. Martial Arts Studies. 2 (2): 71–90. doi:10.18573/j.2016.10065.
  2. Bristow, D.; Amyx, D.; Castleberry, S. B.; Cochran, J. J. (2011). „A cross-generational comparison of motivational factors in a sales career among Gen-X and Gen-Y college students“. Journal of Personal Selling & Sales Management. 31 (1): 77–85. doi:10.2753/pss0885-3134310105.
  3. Domínguez D, JF; Turner, R; Lewis, ED; Egan, GF (2010). „Neuroanthropology: A Humanistic Science for the Study of the Culture–Brain Nexus“. Social Cognitive and Affective Neuroscience. 5 (2–3): 138–47. doi:10.1093/scan/nsp024. PMC 2894669. PMID 19654141.
  4. Domínguez D, JF (2012). „Neuroanthropology and the Dialectical Imperative“. Anthropological Theory. 12 (1): 5–27. doi:10.1177/1463499612436459.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]