Кувас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кувас
Потекло Унгарија
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Кувас (латински: Canis familiaris undulans hungaricus) е оригинална унгарска раса на кучиња и еден е од најстарите познати овчарски вида.

Име[уреди | уреди извор]

Спротивно од некои познати теории зборот кувас не е од сумерско потекло[1]. Најверојатно потекнува од турскиот збор кавас (турски јазик|kavas), што значи чувар и војник или од, исто така турскиот збор, кувас (турски јазик|kuwasz), што во превод значи заштитник.

Постои уште една теорија за потеклото на името кувас. Теоријата зборува дека зборот кувас потекнува од Чуваши, по потекло турски народ кој денес претежно живее во Русија. Чуваши сами ги одгледувале кучињата и имале историски допири со Унгарците, а исто така и некои зборови од нивниот јазик влегле во унгарскиот јазик.

Сумерската теорија зборува дека зборот кувас потекнува од сумерскиот збор ку аса (Ku Assa) кој има значење куче кое го прати коњот. Оваа теорија исто така тврди дека унгарскиот назив за куче (унгарски јазик|kutya), исто така потекнува од сумерскиот јазик.

Особености[уреди | уреди извор]

Кувас е големо куче, со масивни коски со изразит челен дел на главата. Муцката, капаците и усните му се во црна боја, очите се малку искосени и се со тамно костенлива боја.

Влакната му се со бела боја, груби и брановидни. Кувас достигнува висина до 75 см и тежина до 40 кг и доживуваат старост од околу 10-тина години.

Кувас се користи како овчарско куче но и како чувар на домот. Не е плашлив и одговара на секој предизвик за да го одбрани стадото или куата. Сака отворен простор, може да трчати во кас и до 25 км, многу е приврзан за човекот-сопственикот. Ако подолго време престојува сам во природата, без човек, може да подиви и да стане многу опасен.

Во борбите со волците обично одат во пар. Се служат со трикови, обично го оставаат стадото и издвојуваат еден по еден волк од чопорот и додека еден кувас го подметнува својот врат, покриен со долги влакна, друг кувас го фаќа волкот за горниот дел на вратинот прешлен и му го крши, и така со ред додека не ги избркаат напасниците. Бројчено морааат да бидат појаки. Треба да се нагласи дека еден кувас сепак не може да парира на еден возрасен волк.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dog Breeds, Посетено на 10. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Udvardiné Lukács Ildikó és Gibizer Tibor: Komondor, kuvasz. Elek és Társa Könyvkiadó. 1996. ISBN 978-963-7314-33-9.
  • -{Hódosi, József, ed. A Kuvasz. Hungaria Kuvasz Klub}-, 1996. Енглески превод пројекта Књига кувас.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]