Кубанска боа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Шаблон:Автотаксономија/Chilabothrus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Chilabothrus angulifer
EpicratesAngulifer1.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Chilabothrus
Вид: Chilabothrus angulifer
Биномен назив
Chilabothrus angulifer
Bibron, 1840
Синоними
  • Epicrates angulifer
    Bibron In de la Sagra, 1840
  • Epicrates angulifer
    Boulenger, 1893[2]

Кубанска боа (Chilabothrus angulifer) спаѓа во групата на змии. Засега не се издвоени подвидови.[3]

Должина до 4,5м

Распространетост и навики[уреди | уреди извор]

Нејзиниот дом се наоѓа на островот Куба и се среќава по места каде што има пештери. Зимата ја минува спиејќи во нив, иако зимите на Куба се прилично благи. Покрај со лилјаци, кои се нејзина основна храна, кубанската боа се храни и со мали птици кои ги лови по дрвјата. Женката раѓа живи малечки, кои веднаш излегуваат од порозните кесиња. Во една група обично има до 10 мали змии. Денес, овој вид змии е меѓународно заштитен вид.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Day, M.; Tolson, P. (1996 г). Chilabothrus angulifer. „The IUCN Red List of Threatened Species“ (IUCN) том  1996: e.T7815A12852846. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T7815A12852846.en. http://www.iucnredlist.org/details/7815/0. посет. 14 декември 2017 г. 
  2. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. (series). (volume).
  3. Epicrates angulifer. Обединет таксономски информативен систем. конс. 17 August 2007.  (англиски)
  4. 1994 Categories & Criteria (version 2.3) Архивирано September 13, 2008, во Wayback Machine.IUCN Red List. Accessed 17 August 2007.