Ксилем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ксилем или ксилемско спроводно ткиво се јавува како прилагодување на растенијата на копнен начин на живот. Со ксилемското спроводно ткиво се пренесуваат водата и растворените минерални материи од коренот до листовите. Kсилемот е изграден од надолжно поврзани цевчести клетки и ја пренесува водата нагоре од коренот кон стеблото и листовите.