Ксантофил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карактеристична боја на жолтка од јајце која укажува на присуство на пигмент на ксантофил, и тоа е типична боја на лутеин или зеаксантин на ксантофил, поделба на групата каротеноиди.
Хемиската структура на криптоксантин

Ксантофилите, со формула C40H56О12, се група на каротеноидни пигменти, кои всушност се оксидирани каротини. За разлика од каротините, ксантофилите се аморфни некристализирачки пигменти.

Видови ксантофили[уреди | уреди извор]