Прејди на содржината

Кршлива врба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кршлива врба во крајбрежното живеалиште, Хесен, Германија

Саликс x Фрагилис, со вообичаени имиња пукната врба и кршлива врба, е хибриден вид врба роден во Европа и Западна Азија. Израснато е во крајбрежните живеалишта, кои обично се наоѓаат покрај реки и потоци, како и во мочуриштата и водните ливадски канали.[1][2][3] Тој е хибрид помеѓу Salix euxina и Salix alba и е многу променлив, со форми што ги поврзуваат двата родители.

Опис[уреди | уреди извор]

Саликс x Фрагилис е средно до големо листопадно дрво, кое брзо расте до 10–20 метарs (33–66 ст) (ретко до 29 метарs (95 ст) ) висок, со стебло до 1 метар (3.3 ст) пречник, често со повеќе стебла и неправилна, често навалена круна. Кората е темно сиво-кафеава, грубо пукната кај постарите дрвја. Ланцетните листови се светло зелени, 9–15 cm долга и 1,5–3 cm широк, со ситно назабена маргина; во пролет се многу ситно влакнести, но набргу стануваат без влакна.[3]

Цветовите се произведуваат во мачки во рана пролет и се опрашуваат од инсекти. Тие се дводомни, со машки и женски мачки на одделни дрвја; машките мачки се 4–6 см долги, женските мачки се исто така 4–6 cm долги, при што поединечните цветови имаат еден или два нектари.[1][2][4] Кон крајот на пролетта, овошните капсули ослободуваат многу мали семки со памук. Тие лесно се дистрибуираат со ветер и вода што се движи, а ртат веднаш по контакт со почвата.[3]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Карл Линеј првпат опишал врба како „ Salix fragilis “ во 1753 година. Подоцна било откриено дека Линеј всушност опишувал вид што го нарекол и Salix pentandra . Од 1920-тите, ботаничарите го примениле името на Линеј „ Salix fragilis “ и на чист вид и на неговиот хибрид со Salix alba. Во 2005 година, било предложено „ Salix fragilis “ да се зачува за чистиот вид, со хибридот наречен „ Salix × rubens “. Алтернативата била да се зачува „ Salix fragilis “ за хибридот, при што чистиот вид бара ново име. По дискусија, Комитетот за номенклатура за васкуларни растенија донесе одлука во 2009 година да се одбие првиот предлог и да се зачува „ Salix fragilis “ за хибридот. Ирина В. Белјаева потоа го опишала претходно неименуваниот родителски вид како Salix euxina, и назначила лектотип за хибридот. Лектотипот се покажа со молекуларни докази дека е хибрид помеѓу С. Алба и С. euxina, чие име е напишано како Саликс x Фрагилис да го покаже својот хибриден статус.

Сорти[уреди | уреди извор]

Саликс x Фрагилис е многу променлив, со форми кои ги поврзуваат двата родители. Некои формално именувани сорти го вклучуваат следново. Од август 2021 , ниту еден не бил прифатен на овој ранг од "Plants of the World Online", третирајќи се како синоними на видот. Клајв А. Стејс предложи некои подобро да се третираат како сорти.

 • С. × fragilis var. decipiens WDJKoch ( С. × decipiens Хофм. ) – доделен на С. × fragilis од Plants of the World Online и од Belyaeva, но на С. еуксина од Стејс
 • С. × fragilis var. фурката Сер. ex Gaudin – машко дрво со релативно широки листови; од култивирано потекло
 • С. × fragilis var. fragilis – познати машки и женски дрвја; листови со рамномерни, добро распоредени заби
 • С. × fragilis var. глаука Спен.
 • С. × fragilis var. полиандра Вим.
 • С. × fragilis var. рубенс (Шранк) ПДСел
 • С. × fragilis var. russelliana (См.) WDJKoch – Бедфордска врба; женско дрво со долги тесни лисја со малку нерамни заби; од култивирано потекло

Екологија[уреди | уреди извор]

Растението вообичаено се нарекува кршлива врба бидејќи е многу подложно на оштетување од ветер, мраз и снег.[3] Името потекнува и од гранчињата кои се откинуваат многу лесно и чисто во основата со звучна пукнатина. Скршените гранчиња и гранки можат лесно да се вкорени, овозможувајќи му на видот да колонизира нови области бидејќи скршените гранчиња паѓаат во водните патишта и можат да се носат на одредено растојание низводно. Посебно е умешен во колонизирање на нови брегови на брегот на реката формирани по поплавите . Се шири и со цицачи на коренот, проширувајќи се во чисти „шумички“.[3]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Саликс x Фрагилис се одгледува како брзорастечко украсно дрво. Сортата „Руселиана“ (син. С. × fragilis var. russelliana ) е убедливо најчестиот клон на кршливата врба во Велика Британија и Ирска, кој многу лесно се размножува со сечи. Тоа е енергично дрво кое обично достигнува 20–25 метарs (66–82 ст) висок, со лисја до 15 cm долга. Тоа е женски клон.[1]

Инвазивни видови[уреди | уреди извор]

Саликс x Фрагилис го избегна одгледувањето за да стане инвазивен вид во различни делови на светот,[5] вклучувајќи ги: сите држави и територии во Австралија,[6] Нов Зеланд ; горната половина на Соединетите Американски Држави ;[3][7] и Јужна Африка .[8] Во Нов Зеланд е наведен во Националниот договор за растенија за штетници, што значи дека не може да се продава или дистрибуира. Може да ја замени родната разновидност на растителни видови на живеалиштето со формирање моноспецифични насади.[9] Бидејќи само машкото растение е присутно во Нов Зеланд, не се формира плод освен ако не се хибридира.[10] Распространетоста на видовите е олеснета со фрагментација на стеблото што се носи преку водните патишта. Контролата и управувањето за проектите за обновување на живеалиштата често користат хербициди .[3][9][11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Meikle, R. D. (1984).
 2. 2,0 2,1 Rushforth, K. (1999).
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 USFS—United States Forest Service: Salix fragilis — "Weed of the Week" Архивирано на 16 септември 2015 г. . accessed 1.13.2013
 4. Bean, W. J. (1980).
 5. Invasive.org Salix fragilis (crack willow) . accessed 1.13.2013
 6. „Salix fragilis“.
 7. U.S. states with invasive S. × fragilis sites include: CN, CO, ID, IL, IN, IO, MA, MI, MN, MO, NB, ND, NJ, OH, OR, NH, NM, NV, NY, PA, RI, SD, UT, VA, VT, WA, WI, WV, and WY.
 8. „Plant an indigenous garden“.
 9. 9,0 9,1 Griffiths, J; Armstrong, H; Innes, R; Terry, J (January 2018). „Can aerial herbicide application control Grey Willow (Salix cinerea L.) and stimulate native plant recovery in New Zealand wetlands?“. Ecological Management & Restoration. 19 (1): 49–57. doi:10.1111/emr.12299. ISSN 1442-7001.
 10. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-04-14. Посетено на 2013-04-22.
 11. Griffiths, James; McAlpine, Kate (2017). „Aerial glyphosate application reduces grey willow (Salix cinerea) canopy cover, increases light availability, and stimulates kahikatea (Dacrycarpus dacrydioides) growth“. New Zealand Journal of Ecology. 41 (2). doi:10.20417/nzjecol.41.22.

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Bely09“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Brum09“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „ChriJons05“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „IPNI_777611-1“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „IPNI_77102927-1“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „KuzoBely18“ определена во <references> не се користи во претходен текст..
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Stac19p348“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „POWO_777611-1“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Надворешни врски[уреди | уреди извор]