Круна на Свети Едвард

Од Википедија — слободната енциклопедија

Круната на Св. Едвард е централното дело на Крунскиот накит на Обединетото Кралство.[1] Именувана по Св. Едвард Исповедник, таа традиционално се користи за крунисување на англиските и британските монарси на нивните крунисања уште од 13 век.

Оригиналната круна била света реликвија што се чувала во опатијата на Вестминстер, погребното место на Едвард, сè додека не се продала или била растопена кога парламентот ја укинал монархијата во 1649 година, за време на Англиската граѓанска војна .

Сегашната верзија на круната на Св. Едвард е направена за Чарлс II во 1661 година. Таа е направена од солидно злато, висока е 30 сантиметри (12 ин), тежи 2.23 килограми (4.9 лб), и е украсена со 444 скапоцени и полускапоцени камења. Круната е слична по тежина и целокупен изглед со оригиналот, но нејзините лакови се барокни .

По 1689 година, не се користела за крунисување на монарх повеќе од 200 години. Во 1911 година, традицијата ја оживеал Џорџ V, и сите последователни монарси (освен Едвард VIII, кој воопшто не бил крунисан) биле крунисани со помош на круната на Св. Едвард. Стилизирана слика од оваа круна се користи на грбовите, беџовите, логоата и разни други обележја во подрачјата на Комонвелтот за како симбол на кралскиот авторитет на кралицата Елизабета II.

Кога не се користи, круната на Св. Едвард е јавно изложена во Куќата на скапоцени камења во Лондонската кула.

Опис[уреди | уреди извор]

Круната на Св. Едвард е направена од 22-каратно злато, со обем од 26 инчи (66 cм), висина од 30 centiметарs (12 ин), и тежина од 2.23 килограми (4.9 лб). Има четири лилјани и четири крстови, потпорувајќи два спуштени лака на врвот со монте и крст. Виолетовата кадифена капа содржихермелин. Поставени се 444 скапоцени и полускапоцени камења, вклучувајќи 345 аквамарини, 37 бели топази, 27 турмалини, 12 рубини, 7 аметисти, 6 сафири, 2 жаргани, 1 гранат, 1 шпинел и 1 карбункул.[2]

Употреба[уреди | уреди извор]

Иако се смета за официјална круна за крунисување, само шест монарси биле крунисани со Св Круната на Едвард од реставрацијата: Чарлс Втори (1661), Џејмс Втори (1685), Вилијам III (1689), Џорџ V (1911), Џорџ VI (1937) и Елизабета II (1953). Марија II и Ана биле крунисани со мали дијамантски круни; Џорџ I, Џорџ<span typeof="mw:Entity" id="mwRw"> </span>II, Џорџ III и Вилијам IV со државната круна на Џорџ I; Џорџ<span typeof="mw:Entity" id="mwTQ"> </span>IVсо голема нова дијамантска круна направена специјално за таа пригода; и кралицата Викторија и Едвард VII решиле да не ја користат круната на Св. Едвард поради нејзината тежина и наместо тоа ја употребиле полесната верзија на Кралската државна круна од 1838 година. Кога не се користела за крунисување на монархот, Св Круната на Едвард била ставена на олтарот за време на крунисувањето; сепак, таа воопшто не се појавила на крунисувањето на кралицата Викторија.

Св Круната на Едвард е широко користена како хералдички амблем на Обединетото Кралство, инкорпорирана во мноштво амблеми и обележја. Бидејќи Обединетото Кралство е уставна монархија со одговорна влада, круната може да го симболизира и „суверенитетот (или авторитетот) на монархот“. Може да се најде на, покрај другите, на Кралската Шифра; Кралските оружја на Обединетото Кралство ; Кралските значки на Англија; и значките на полициските сили на Англија и Велс, Крајбрежната стража на нејзиното височество, Британската армија, Кралските маринци, Кралските воздухопловни сили и Приходите и царината на нејзиното височество . Исто така, таа го формира логото на Royal Mail, поштенската услуга на Обединетото Кралство. (Во Шкотска, круната на Шкотска може да се појави на местото на круната на Св. Едвард).

Историја[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Кралот Едвард Исповедник ја носи круната во првата сцена на таписеријата Баје

Едвард Исповедник ја носел својата круна на Велигден, Витсун и Божиќ .[3] Во 1161 година, тој бил прогласен за светец, а предметите поврзани со неговото владеење станале свети мошти . Монасите на неговиот гроб во опатијата Вестминстер тврделе дека Едвард ги замолил да се грижат за неговите регалии ппри крунисувањето на сите идни англиски кралеви.[4] Иако тврдењето е веројатно обид за самопромоција од страна на опатијата, а некои од регалиите веројатно биле однесени од гробот на Едвард кога бил вратен таму, тоа станало прифатено како факт, со што се утврдил првиот познат сет на регалија за наследни крунисувања во Европа. Круната првпат е спомната во записите за крунисувањето на Хенри III во 1220 година, и се чини дека е истата круна што ја носел Едвард.[5]

За време на англиската граѓанска војна, парламентот ја продал средновековната круна на Св. Едвард, која Оливер Кромвел ја сметал за симбол на „одвратното владеење на кралевите“.[6]

20 век до денес[уреди | уреди извор]

Едвард VII имал намера да ја оживее традицијата да биде крунисан со круната на Св. Едвард во 1902 година, но на денот на крунисувањето тој сè уште се опоравувал од операцијата за воспаление на слепото црево, па наместо тоа ја носел полесната Кралска круна на државата.[7]

Таа се користела за крунисување на неговиот наследник Џорџ VI во 1937 година, и кралицата Елизабета II во 1953 година, која усвоила стилизирана слика на круната за употреба на грбовите, значките, логоата и разни други обележја во царството на Комонвелтот за да го симболизира нејзиниот кралски авторитет . Во овие контексти, таа ја заменила круната на Тудор, која била воспоставена од Едвард VII во 1901 година. За користењето на сликата на круната на овој начин е потребна дозвола на монархот.[8]

На 4 јуни 2013 година, Св Круна на Едвард била прикажана на главниот олтар во Вестминстерската опатија при одбележувањето на 60-тата годишнина од крунисувањето на Елизабета Втора.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Круна на крунисување
  • Канадски кралски симболи

Наводи[уреди | уреди извор]

Цитати[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име royal.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име rose29.
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Luard1858.
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име keay1820.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име lightbown.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Barker1976.
  7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име rose25.
  8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име canada.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]