Крумперкска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Крумперкска тврдина
Grad Krumperk
Grad Krumperk.JPG
Изглед твгрдината
Општи податоци
Град Горјуша
Земја Словенија


Крумперкската тврдина се наоѓа во Горјуша, Љубљана. За прв пат се споменува, а се верува и дека тогаш била изградена во текот на 13 век. Во текот на својата историја замокот бил во сопственост на повеќе семејства како грофовите на семејството Рабенсбергс, Крутберг, Рушбак и.т.н.

По Втората светска војна, замокот бил национализирани претворен во болница за ранетите воени офицери. Во 1953 година, бил даден на Општина Домжале. Денес, замокот е предмет на денационализација постапка, и е во прилично лоша состојба.