Крстоносен поход на Смирна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Крстоносен поход на Смирна
Дел од Крстоносни војни
Giuseppe-gatteri-1344-pietro-zeno-muore-a-smirne.jpg
Прикажување на смртта на водачите на крстоносната војна во 1345 година
Место околу Смирна (Измир), Анадолија
Исход Неодлучно
Територијални
промени
Христијаните окупираат дел од Смирна до 1402 година, но не успеваат да го обезбедат градот или да стават крај на турските пиратски напади во Егејско Море
Завојувани страни
Ребублика Венеција
Болничари
Кралство Кипар
Дуфине
Папска Држава
Емиратство Ајдин
Команданти и водачи
Хајнрих Асти  
Пјетро Зенон  
Мартино Закарија  
Хуго IV Кипарски
Хумберт II
Умур-бег (1343-1348)  
Хизир-бег (1348-1351)

Крстоносни војни до Смирна (италијански: Crociate di Smirne; турски: İzmir Haçlı Seferi — две крстоносни војни што се одржале во 1343-1351 и биле насочени против пиратските активности на Умур-бег, владетел на Ајдинскиот емират. Тие биле организирани од папа Климент VI, a нивната главна цел била крајбрежниот пристанишен град Смирна во Мала Азија, кој служел како база за Умур.

Заканата од турскoto пиратство ги принудило претходниците на Климент, папа Јован XXIII и папа Бенедикт XII, да одржат флота од четири галии во Егејското Море, но почнувајќи од 1340-тите, Климент се обидел да организира воена експедиција од целиот обем. Папата му наложил на Хајнрих Асти, католички патријарх во Цариград, да создаде лига, во која повторно биле Уго IV (крал на Кипар) и Болничарите од Родос, а на 2 ноември 1342 година, папата испратил писма до Венеција за да ја привлече во лигата. Папската була за повик за крстоносна војна (Insurgentibus contra fidem) била објавена на 30 септември.

Првата крстоносна војна кон Смирна започнала со поморска победа и на 28 октомври 1344 година и завршила со успешен напад на Смирна, со заземање на пристаништето и крајбрежната тврдина. На 17 јануари 1345 година, Хајнрих Асти одлучил да одржи миса во напуштена зграда, која според него била античка катедрала на Смирна. На средина на службата, Умур ги нападнал верниците. Во масакрот што следел, водачите на крстоносната војна биле убиени.

Несигурната позиција на крстоносците во Смирна го натерало папата да организира втора експедиција во 1345 година. Во ноември, под команда на Умберт II, Втората крстоносна војна кон Смирна тргнала од Венеција. Во февруари 1346 година, крстоносците ги поразиле Турците во Митилена, Умберт го вратил долниот дел на Смирна, кој го држеле христијаните. Во следните пет години, Климент бил зафатен со обид да преговара за примирје со Турците, кои ја држеле Смирна под постојана опсада од копно.

Смирна останала во рацете на христијаните сè до 1402 година.

Прва кампања (1344-1345)[уреди | уреди извор]

Подготовка[уреди | уреди извор]

Првата крстоносна војна во Смирна била иницирана од Климент VI [1]. Папата бил загрижен за анадолските крајбрежни емирати, кои се занимавале со пиратерија и напади врз христијански бродови. [2] Во 1330-те-1340-те, главната закана доаѓала од владетелот на Ајдинскиот емират на чие чело бил Умур-бег, чие седиште се наоѓало во Смирна, кој го освоил во 1329 година [3]. Климент се обидел да организира целосна воена експедиција против Умур [1]. На почетокот на неговиот понтификат во мај 1342 година, новоизбраниот папа му напишал на дуждот од Венеција [2]. На 10 јуни, Венецијанците одговориле на папата. Според нивните информации, Умур Ајдиноглу имал флота од 200 или 300 бродови, вклучително и многу големи галии. Според Венецијанскиот сенат, 30 вооружени галии и 60 транспортни бродови со 1200 коњаници, 6000 војници и 7200 веслачи би биле доволни за борба против Ајдин [2] [4] .

На 2 ноември 1342 година, латинскиот патријарх на Цариград Хенрик Асти донел во Венеција писмо за папата, во кое имало понуда да се приклучи на лигата, што во тоа време папата можел да ги привлече христијаните од островските држави кои се најмногу изложени на опасност: Хуго IV и темпларите од Родос [3][2][4]. На 11 јануари 1343 година [4] Венецијанскиот сенат го прифатил предлогот на папата, бидејќи активностите за пиратство на Умур директно влијаеле на интересите на Венеција во источниот Медитеран [3]. Економските причини за походите на Смирна биле именувани од современи летописци. Два италијански извори ги навеле трговските проблеми како главна причина за кампањата. Анонимен римски хроничар известил дека Умур започнал да им дава даноци на венецијанските трговци. Историчарот на Римини, Марко Батали (починал 1376/78) сугерира дека крстоносна војна била водена „заради житниот договор што постоел меѓу Венецијанците и Турците и заради тиранскиот грабеж на Турците[2] ... Навистина, Ајдинидите не го почитуваа трговскиот договор со Венеција, ги зголемија царините и го намалија извозот на жито [3] .

Венецијанците ветиле дека ќе опремат четвртина од вкупниот број галии (6 од 25). Сенатот предложил оваа флотила да служи или во текот на летните месеци три години, или една цела година. Во јули 1343 година започнал развојот на плановите за кампања [2]. Република Џенова исто така се приклучила на кампањата [3]. Климент VI се свртел кон другите владетели со надеж дека некако ќе учествуваат во походот или нејзината подготовка: на 8 август 1343 година им биле испратени писма до неаполската кралица Јована, ахајскиот принц Роберт и нивните разни роднини. На 16 септември 1343 година, папата побарал да му обезбеди галии на војводата од Архипелагот Џовани Санудо, владетел на Тинос, Миконос и дел од Негропонте, Џорџино Гина [2].

На 31 август 1343 година, Климент официјално го назначил Хенрик Асти за свој легат и шеф на поморската лига [2]. На 30 септември 1343 година била објавена папската була Insurgentibus contra fidem, која дала папски благослов на крстоносната војна и го одобрила нејзиното проповедање низ цела Европа. [1] Папата им обезбедил на учесниците и спонзорите на походот истото уживање како крстоносците кои ја ослободиле Светата земја [2]. Вкупниот број галии бил малку помал од првично проценетиот: вкупно, не 25, туку 20 галии биле опремени за возниот парк на сојузот. Четири од нив биле обезбедени од папата, шест од Венеција (една од венецијанските галии била комплетно опремена од наследниците на Николо Санудо), шест биле обезбедени од болничарите и четири од Кипар [2]. Мартино Закарија, ослободен во 1337 година од заробеништво во Цариград, бил назначен за капетан на папските галии, Пјетро Зенон командувал со венецијанските бродови, а капетанот Конрад Пикамило со кипарските [2].

Почеток на походот. Латински победи[уреди | уреди извор]

Балканот и Мала Азија за време на ерата на крстоносните војни до Смирна

Пролетта 1344 година, по 3 години и 11 месеци подготовка, возниот парк на лигата тргнал во поход [1]. На почетокот на походот (во мај), крстоносците извојувале забележителна победа во пристаништето Палини на западниот дел на полуостровот Халкидики, уништувајќи повеќе од 50 бродови на Умур [1]. Според Јован Кантакузин, латинска флота од 24 брода нападнала 60 бродови на Умур во пристаништето и ги заробила. Трупите на Умур побегнале на копно, а Латините ги расклопиле нивните бродови и ги запалиле [2] [4]. Оваа битка е опишана од страна на Г. Кортузи (1285-1361), која датира од 13 мај 1344 година. Според авторот, христијанската флота „изгорела и потопила педесет и два турски бродови[2][4]. Друг, но тешко веродостоен, опис на битката е содржан во хроника на швајцарскиот хроничар Јоханес Винтертур, кој ги именува загубите - 300 христијани и 18 000 мртви од турска страна [2]. Кампањата завршила со успешен напад на Смирна: крстоносците можеле да го заземат пристаништето и тврдината на пристаништето на 28 октомври 1344 година [3] [1] .

Византискиот историчар Никифор Григора и османлискиот поет и историчар Енвери напишале дека нападот на Латините врз Смирна бил целосно изненадување за Умур [1][2]. Јован Кантакузин од Дидимотика со писмо го известил за опасноста [1], но писмото пристигнало кога галиите на сојузот веќе влегле во заливот на Смирна. Во тој момент, браќата Умур биле далеку со своите трупи, а самиот Умур немал доволно сили да го одбие нападот, а Латините биле во можност да ги истераат Турците од крајбрежната тврдина. Тогаш крстоносците успеале да се здобијат со основа во тврдината пред доаѓањето на браќата на Умур со засилувања [2]. Според Григора, крстоносците не биле во можност да го надоградат успехот затоа што Франките верувале дека можат да ги користат Турците од егејскиот анадолски брег, но тоа не се случило [2]. Јован Кантакузин, од своја страна, тврдел дека крстоносците не можат да го надградат својот успех и да напредуваат понатаму, бидејќи откако Латините го зазеле пристаништето и тврдината, Умур им се спротивставил најдобро што може [2] [3].

Како резултат на тоа, и покрај фактот дека христијаните успеале да го заземат пристаништето Смирна и долната тврдина [2][1], горниот град и Кадифекале (Акропол) останале во рацете на Умур. Земјата, сместена меѓу двете замоци на градот, се наоѓала во урнатини, така што помеѓу Турците на планината и Латините под неа имало „лавиринт на напуштени куќи“. Крстоносците живееле во атмосфера на скоро секојдневна закана [4]. Ваквата состојба опстојувала во текот на целиот престој на Латините во градот. Како што ја опишал ситуацијата италијанскиот хроничар: „Христијаните чуваа едно мало место наречено Смирна на морето[2]. Климент, исто така, ја опишал моменталната состојба во писмото до Умберт - според понтифот Хајнрих Асти и христијаните биле цврсто вградени во долниот замок и пристаништето на Смирна: Турците не ги напаѓаат, а христијаните не можат да ја заземат Акрополата[2].

Многу е веројатно дека крстоносците ја осигурале безбедноста на пристаништето и бродовите со тоа што ја опколиле областа со нови утврдувања, бидејќи „Рином анонимус“ известува дека Венецијанците изградиле голем ѕид пред широк ров што води кон морето. Авторот на летописот пишувал и за заробувањето на Мустафа, еден од капетаните на Умур [2], кој ги нападнал венецијанските галии. Поседувањето пристаниште било важно за Латините и не помалку важно за Умур. Силата и богатството на Ајдин во голема мера се должело на способноста на нејзиниот владетел да изврши напади во Егејското Море. Умур живеел главно благодарение на почитта и пиратскиот плен [4]. Ограничувањето на неговиот пристап до морето влијаело на просперитетот на неговиот емират [2] [4].

Крај на походот[уреди | уреди извор]

Според Достурнам, поема од Енвери, војската на Умур пукала кон крстоносците користејќи требушети, од кои некои биле изградени од занаетчии од Емиратот на Еретна и Африка. [2] Овие машини уништиле некои од бродовите на крстоносците и убиле многу луѓе. Големината на армијата на Умур е потврдена со еден западен опис, според кој многу муслимани од другите малоазиски емирати се соединиле со силите на Умур. Како одговор на континуираното бомбардирање, христијаните започнале контра напади против силите на Умур. [2] Енвери опишал една успешна изведба на латините кои го уништиле оружјето за опсада [4].

Смртта на патријархот Хенрик од Цариград и Пјетро Зенон

Според една верзија, токму за време на ваквиот мир на 17 јануари 1345 година војската на крстоносците доживеала катастрофален пораз кога водачите на крстоносната војна (Хајнрих Асти, Мартино Закарија и Пјетро Зенон) биле убиени од силите на Умур [2]. Смртта на водачите се споменува во бројни латински, турски и грчки извори, во летописи и писма [2].

Според друга верзија, на 17 јануари 1345 година, Хајнрих Асти одлучил да одржи миса во уништена зграда, која, според него, била катедрала, и покрај предупредувањето на Зенон и Закарија [2][1]. Напуштената црква Свети Јован, местото на служба на античките епископи во Смирна, стоела помеѓу пристаништето и акрополата [2]. Закарија и другите водачи на кампањата се спротивставиле на масовниот излез надвор од градските идини, но Хајнрих Асти, како претставник на папата и водач на кампањата, инсистирал на тоа [2] [4]. Според повеќето извори, Умур неочекувано се појавил со својата војска кога крстоносците биле расеани од службата и молитвите [2]. Придружуван од сите свои браќа (Хизир, Сулејман, Ибрахим и Иса), повеќето од Латините, гледајќи ги Турците, се повлекле во тврдината во пристаништето [2][2]. Во масакрот што следел, водачите на крстоносната војна, Хајнрих Асти, Мартино Закарија и Пјетро Зенон биле убиени.[1]

Според третата верзија, прераскажана од анонимен римски хроничар, наводно, од зборовите на сведок, по проповедта, Хајнрих Асти, облечен во богати наметки и придружуван од други водачи на крстоносци, направил сојуз со Турците. Поради неговата несоодветност, сите водачи биле убиени. [2]

Главата на Мартино Закарија била исечена и донесена кај Умур [5]. И самите Турци, според трговецот од Република Пиза Пинола Зукело, исто така претрпеле тешки загуби: Умур и неговиот брат Хизир биле повредени, а нивниот брат Ибрахим Бахадур бил убиен [2].

Втора кампања (1345-1348)[уреди | уреди извор]

Подготовка[уреди | уреди извор]

Печатот на Умберт

По смртта на водачите на крстоносната војна на 17 јануари 1345 година, ајдинидските трупи постојано ја напаѓале крајбрежната тврдина Смирна, обидувајќи се да ги совладат крстоносците во неа. Ова го поттикнало папата да започне да организира друга експедиција против Умур [1]. Според Џовани Вилани, кога маката на крстоносците станала позната на Запад, 400 мажи од Фиренца, околу 350 од Сиена и многу други од Тоскана и Ломбардија патувале на исток преку Венеција „на штета на Црквата и Папата[4] Во средината на јануари 1345 година, Климент му напишал на Умберт и му понудил да го земе крстот за да им помогне на крстоносците во Смирна. Хумберт со контра понуда го испратил својот амбасадор Гијом де Руан кај папата во Авињон. Дофинот ветил дека ќе опреми армија од 300 луѓе и 1.000 стрелци и ќе одржи пет галии на свој трошок ако Папата го натера да биде командант на походот. Со брз одговор од папата, Дофин ветил дека ќе пловат на 24 јуни [4][2]. Сепак, папата не бил желен да му ја довери командата на Амберт. Преговорите се одолговлекувале и на крајот на април 1345 година, Хамберт лично заминал во Авињон. Од 2 до 8 мај, Умберт вечерал заедно со Климент VI секој ден во друштво на кардинали и пратеници, и на крајот бил постигнат договор. Во оваа прилика, од 23 до 29 мај „имаше голем празник, бидејќи Дофин го зеде крстот“ (латински: fuit magnum festum, quia dalphinus recepit crucem) [4]. Откако го прифатил крстот на 26 мај, Умберт го добил свиленото знаменце на крстоносната војна од рацете на папата. Тој требал да исплови пред 2 август, а пред тоа време Папата морал да ги извести своите капетани во странство за назначувањето на командантот [2] [1] [4].

Хамберт започнал да се подготвува за својата експедиција: тој ангажирал тројца капетани за период од четири месеци и четири брода во Марсеј. Три галии биле нови, четвртата била во добра состојба, секој од бродовите морал да биде целосно вооружен и подготвен да носи 200 луѓе. Галиите требало да бидат подготвени за пловење во последната недела од јули. Цената на секој брод изнесувала 650 флорини месечно, а првите два месеци ги платил Дофин однапред според договорот потврден во еден манастир. Покрај тоа, Амберт ветил дека ќе одржи придружба од 100 витези и ловџии најмалку три години сè додека сојузот бил на сила против Турците. [2] За да ги плати своите трошоци, Хамберт наметнал годишен хонорар од скоро 50 000 флорини во замоците. Секој витез од провинцијата, кој имал три коњи, морал да плаќа по 12 флори месечно, а кој имал два коња плаќал по седум, 200 витези Амберт бил подготвен да се запише во неговата служба. Околу две недели пред поаѓањето, од собраната десетина за крстоносната војна, Умберт добивал 5000 флорини, а неговата сопруга Мари 1.000. Еден ден пред закажаното заминување, 1 август 1345 година, Умберт доставил триесет и четири молби до Папата во врска со неговите привилегии.[4]

Иако во мај и јуни 1345 година, Венецијанскиот сенат постојано разговарал за потребата од итна помош на болничарите во Смирна, Венецијанците сакале да ја минимизираат штетата на нивната трговија на островите. Умберт го информирал Џустијано Џустијанини, венецијански амбасадор во папскиот двор, за неговите планови да патува на исток преку Венеција; известувајќи го Сенатот за ова, Џустијанини добил одговор на 5 јули дека ситуацијата на истокот бара забрзување на подготовката и почетокот на кампањата [4]. На 18 јули, папата испратил писма до владетелите на северните италијански заедници во кои ги моли да му помогнат на Умберт. На 3 септември, Дофин пловел од Марсеј и на 24 октомври пристигнал во Венеција [2] .

Според „Анонимната римска хроника“, непосредно пред доаѓањето на Умберт во Смирна, Венецијанците испратиле амбасада во Ајдин да побараат примирје и да се обидат мирно да ја добијат Смирна. Умур, откако го слушнал предлогот на амбасадорите, наводно изјавил дека не се плаши од христијаните сè додека постојат гвелфи и гибелини. Според историчарот М. Кар, оваа приказна не е многу сигурна. Како и да е, околу ова време, Венецијанците го изгубиле интересот за идејата за крстоносна војна и не покажале голем интерес за неа [2] .

Почеток на походот[уреди | уреди извор]

Флотата на крстоносната војна пловела во правец на Смирна од Венеција во ноември 1345 година [6] (12 ноември) и стигнала до Негропонте до Божиќ истата година. Таму и се придружиле шест галии од сојузот: четири папски, еден болничарски и еден од Венеција. Во Негропонте, Умберт останал во следните шест месеци пред да замине за Смирна. Сето ова време, во преписка, тој разговарал со папата за неговите идни чекори. На 18 декември, Климент му напишал на Умберт дека треба да им помогне на џеновските галии кои ја бранат колонијата Кафа на Крим, опсадени од Татарите од 1343 година, но само ако може да го стори тоа без да ја загрози позицијата на витезите во Смирна. Откако овој план за акција бил одбиен, се дискутирало за втор план: употребата на островот Хиос како база на операции. За таа цел, Климент започнал преговори со византискиот цар, но секоја надеж за користење на Хиос била уништена кога џеновскиот командант Симоно Вињозо се појавил во Негропонте и го зазел Хиос пред флотата на Умберт да пристигне на островот. Овој настан е датиран на 8 јуни [1] или мај 1346 година [7]. Потоа, Климент дури се согласил да ја прекине екскомуникацијата наметната на каталонската компанија за три години, надевајќи се дека ќе ги искористат каталонците во Смирна. Покрај тоа, Папата преку писмо објавил дека ќе ги повика Венеција и Кипар да продолжат да ја поддржуваат флотата на лигата. [2]

Анонимниот хроничар Пистоја раскажува за една битка помеѓу Умберт и Турците, наводно во февруари по неговото пристигнување во Негропонте. Во овој опис, Умберт, на пат од Венеција, кампувал во Лезбос, каде поминал петнаесет дена, а потоа се соочил со силите на Турците во износ од 1.500 луѓе и 26 бродови. Според хроничарот, Умберт со војска од 2.300 пешадијци и 70 коњаници ги поразил Турците и им ги запалил бродовите. Во приказната, тој подоцна погубил 150 турски затвореници, вклучувајќи го и „баронот“ по име Мухамед, откако тие одбиле да се одречат од својата вера. Сепак, оваа битка веројатно не е веродостојна, бидејќи не е спомената во преписката помеѓу Умберт и Папата. Според преписката на првата половина на 1346 година, Умберт не преземал активни активности за време на престојот на Негропонте [2].

Крстоносци во Смирна[уреди | уреди извор]

Општо земено, кампањата ги постигнала своите цели. На почетокот на февруари 1346 година, Умберт ја победил флотата на Умур кај Лезбос [1]. Во јуни 1346 година крстоносците пристигнале во Смирна. Изворите за постапките на Умберт во Смирна се мали, а единствено римскиот хроничар дал некои детали. Според него, Амберт пристигнал со не повеќе од 30 витези: тој ги вратил утврдувањата во областа на пристаништето и започнал сојуз против Турците, земајќи многу затвореници. Според Дастурнам и анонимна римска хроника, околу еден месец по пристигнувањето на Умберт во Смирна, се случила битка. Во оваа битка, умреле некои од франкиските витези, веројатно кои биле роднини на Умберт и по овој неуспех, Умберт не го напуштил пристаништето сè додека не запловил од Смирна. Информациите од други извори делумно ги поткрепуваат извештаите на римскиот хроничар и Енвери. Се споменува една пресметка во која Амберт ги победил Турците, но изгубил пет витези. Покрај тоа, познато е дека Умберт страдал од болест во последните месеци од летото. По првичните успеси, дошла горештината, крстоносците започнале да страдаат од болести и глад, а многу починале [2].

Преговори[уреди | уреди извор]

Умберт повторно го зацврстил пристаништето со високи sидови, кули, порти и ровови и, гледајќи дека нема што повеќе да се стори, се повлекол од Смирна во „својата земја“. Тој ја напуштил Смирна околу септември 1346 година, но пловел не во својата земја, како што тврдел римскиот хроничар, туку кон Родос, каде ја поминал зимата 1346/47 година. Оттаму се допишувал со папата за можноста за склучување примирје со Ајдин. Писмата стигнале до Авињон во октомври или почетокот на ноември, Климент одговорил со две писма датирани на 28 ноември. Во првото се разговарало за финансиски прашања: Климент го предупредил Умберт дека нема да биде можно да се регрутираат нови крстоносци заради воените текови во Европа [2]. Во второто писмо, Климент се согласил со Умберт дека „не само што е препорачливо, туку и апсолутно неопходно да се продолжи со провизијата и влегувањето во примирје [...] на најдобар, најчесен и безбеден начин“, со Турците од Ајдин. Умберт морал да разговара за ова прашање со претставниците на Венецијанците, Кипарците и болничарите и да постапува услови како што му одговара. Еден од условите што ги поставил Климент било да се ограничи примирјето на период од 10 години. Папата сонувал дека во овој период војните во Европа ќе завршат и ќе може да се испланира нова крстоносна војна. Климент, исто така, го предупредил Умберт дека сите преговори мора да се водат во тајност, „затоа што не сакавме да им ги откриеме на многумина, па дури и на некој од гласниците“. Последователната преписка се договорила за деталите за условите на примирјето пожелно за христијаните [2]. И Умберт и болничарите биле подготвени да преговараат за мир со Умур, под услов пристаништето Смирна да биде уништено и тврдината уништена. Тие му го испратиле на папата нацрт-планот за мир, но овој договор никогаш не го потврди апата [8] [3] .

Последни операции на Умур[уреди | уреди извор]

Умур повторно започнал со пиратски напади на Егејот [8] [3], но кон крајот на април или почетокот на мај 1347 година кај Имброс, неговата флота повторно била поразена од крстоносците [1]. Овој настан е опишан во папско писмо од 24 јуни и во евиденцијата на критската влада на 21 јуни. Христијанската флотила неочекувано се појавила на Имброс пред возната флота од 118 бродови, крстоносците заробиле турски бродови и ги прогониле Турците кои се засолниле на островот. Латините ги опколиле противниците и, откако добиле засилувања од „коњи, оружје, пешадија, луѓе и друга соодветна помош“ од Родос, ги заробиле преостанатите Турци на островот. И покрај оваа победа, поддршката за крстоносците и во Егејот и во Смирна престанала во следните неколку години. Еден од факторите што придонел за ова била избувнувањето на Црна смрт, една од најопасните и најразорните пандемии во историјата. Особено, Авињон страдал многу од Црната смрт, каде се проценува дека до половина од населението умрело за седум месеци во 1348 година [2] .

Очигледно, по 1347 година, Умур повеќе не отишол на море. На почетокот на 1348 година, Јован Кантакузин подготвувал експедиција против српскиот крал Стефан Душан. Според Григора, Кантакузин „го повикал својот пријател Умур од Мала Азија со турските трупи“. Умур собрал голема коњаница и пешациска војска за да му помогне на Кантакузин, но пред да замине на Балканот, тој сакал да ја уништи крајбрежната тврдина Смирна за Латините во неа да не ги опустошат неговите земји во негово отсуство. Следејќи ги витезите кои бегале кон замокот, Умур се доближил премногу близу до утврдувањата (или се искачил на нив), „го кренал шлемот и го отворил лицето“ за да погледне наоколу, а стрелата го погодила во челото. Кантакузин, како што напишал Григора, бил вознемирен и од смртта на пријателот и од фактот што помошта нема да дојде. Како резултат на тоа, тој бил принуден да ја откаже планираната кампања во Србија [9] [2] [3] .

Договор со Хизир[уреди | уреди извор]

На 17 август, папата Климент им напишал на архиепископот во Смирна и на капетанот на градот да го потврдат приемот на нивното писмо, во кое тие јавиле за смртта на Умур. Папата бил категоричен дека секое претстојно примирје со Ајдин, сега управувано од Хизир од Ефес, не треба да вклучува уривање на тврдината. За среќа на крстоносците, Хизир бил повеќе склон кон компромис отколку Умур, а на 18 август 1348 година бил склучен проект за примирје меѓу емирите и Латините во лигата. Хизир потврдил дека ќе ги испрати своите амбасадори кај папата да го комплетираат договорот и го призал правото на папата [2] да го измени договорот, како што смета дека е потребно. Новиот владетел на Ајдин ветил дека ќе прифати какви било промени. вие отстапки укажуваат дека Хизир се нашол во тешка ситуација по смртта на неговиот брат [2].

Услови:

 • обезбедување на Латините половина од царинските давачки во Ефес и другите градови на Ајдин;
 • добар однос со христијаните во Смирна;
 • дозвола на христијанските трговци слободно да тргуваат во Ајдин;
 • ставање на флотата на Ајдин во мирување;
 • воздржување од напади врз христијани;
 • казнување на пирати од други емирати;
 • враќање на архиепископите на Смирна и Ефес во нивните цркви и обезбедување на приход и заштита.

Амбасадата на Хизир, придружувана од Бартоломео од Томари и Отавиано Закарија, стигнала до Авињон во март 1349 година, а преговорите за договорот продолжиле до почетокот на јули. Кога амбасадорите се вратиле во Ајдин, Климент им дал писмо за Кизир, датирано од 1 јули 1349 година, во кое тој го известил емирот дека, пред официјалното усвојување на примирјето, папата ќе треба да се консултира со Венецијанците и Кипарците, кои не биле учесници во преговорите, но бегот морал да го почитува нацрт-договорот пред Божиќ. Сепак, Ајдинидите, откако склучиле сојуз со Ментеше, не чекале премногу, го прекинале примирјето и повторно се појавиле како закана за Латините во Смирна. Во август 1350 година, поморската лига била официјално обновена, но наскоро избувнло војна меѓу Венеција и Џенова, што заедно со Црната смрт довело до конечен колапс на антитурскиот сојуз. Папата Климент, главниот организатор на одбраната на Смирна, официјално ја распуштил лигата во летото 1351 година и починал на 6 декември 1352 година [2] .

Резултати[уреди | уреди извор]

Главниот резултат на крстоносните војни кон Смирна бил освојувањето во првата кампања на долниот (пристанишен) замок на градот. Ова ја постигнал главната цел на кампањите - да го лишило Ајдин од пристаништето. Уништувањето на флотата на Умур и неговата последователна смрт, иако тие не ги запреле целосно пиратските операции на Турците, но значително ја намалиле нивната опасност. Сепак, заканата за христијанската испорака никогаш не била целосно елиминирана [1] [2] .

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 Lemerle 1957.
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 2,45 2,46 2,47 2,48 2,49 2,50 Carr 2011.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 3,9 Merçil 1991.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 Setton 1976.
 5. Miller 1921.
 6. Lemerle 1957; Carr 2016.
 7. Carr 2016.
 8. 8,0 8,1 Merçil 1991; Lemerle 1957.
 9. Setton 1976; Lemerle 1957; Григора 1860.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Римская история Никифора Григоры, начинающаяся со взятия Константинополя латинянами / пер. под ред. П. Шалфеева. — СПб., 1860. — С. 151-273.
 • Anonimo romano. Capitolo XIII. Della crociata la quale fu fatta in Turchia alle Esmirre. // Cronica [Vita di Cola di Rienzo].
 • Le destan d'Umur pacha / Melikoff-Sayar I. (ed.). — Paris:: Presses Universitaires de France, 1954. — 155+ 2 pl. с. — (Bibliotheque Byzantine, Documents, 2).
 • Carr M. Motivations and Response to Crusades in the Aegean: c.1300-1350 / Thesis Submitted for the Degree of Doctor of Philosophy Supervised by: Dr Jonathan Harris. — Royal Holloway, University of London, 2011.
 • Carr, Michael. Humbert of Viennois and the Crusade of Smyrna: A Reconsideration // Crusades / Benjamin Z. Kedar, Jonathan Phillips, Jonathan Riley-Smith. — Routledge, 2016. — Vol. 13. — P. 237—251. — ISSN 1351985272.
 • Chevalier, Ulysse. Le dauphin Humbert II et la ville de Romans. — impr. de J. Céas et fils (Valence), 1883.
 • Fournier Paul. Le dauphin Humbert II // Comptes-rendus des séances de l année - Académie des inscriptions et belles-lettres. — 1912. — Т. 56, вып. 8. — С. 581–599. — ISSN 0065-0536. — doi:10.3406/crai.1912.73111.
 • Lemerle Paul. L'émirat d'Aydin, Byzance et l'Occident: recherches sur La geste d'Umur pacha. — Presses universitaires de France, 1957. — 304 p.
 • Merçil E. Aydınoğulları (тур.) // Islam Ansiklopedisi. — 1991. — Vol. 4. — P. 239—241.
 • Miller W. The Zaccaria of Phocaea and Chios (1275-1329) // Essays on the Latin Orient. — Cambridge: Cambridge University Press, 1921. — P. 283–298.
 • Setton K. M. The Papacy and the Levant, 1204-1571. — American Philosophical Society, 1976. — Vol. I, The Thirteenth and Fourteenth Centuries. — P. 530.