Критичар на храна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Kритичар на храна, писател за храна или ресторански критичар e писател кој анализира храна или ресторани, и потоа ги издава своите заклучоци. Додека овие термини не се строго синоними, истите се употребуваат како меѓусебно заменливи. Оние кои на оваа тема се искажуваат преку колумни за храна во весници и списанија се нарекуваат колумнисти за храна.

Знак кој потврдува рекорд од 46.000 оброци изедени од критичарот за храна Фред Е.

Карактеристики на критичарите[уреди | уреди извор]

Еве некои нешта по кои се гледа вредноста на еден критичар на храна[1]:

  • колку добро комуницира со читателите
  • колку знаење поседува
  • колку е непристрасен
  • дали пишувањето му е повлијаено од комерцијални побуди

Познати критичари на храна[уреди | уреди извор]

Критика на храна на интернет[уреди | уреди извор]

Интернет полека добива на важност во критиката на ресторани. Во првата генерација (средина на 1990-тите) на вакви мрежни места спаѓаат Epicurious [1] и Foodtourist [2].

Денес гледаме нова генерација на доскусиони форуми и систеи на оценување, како кај Chow Hound [3], Yelp и eGullet, како и некои блогови за критика на храна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Association of Food Journalists - Food Critics Guidlines Архивирано на 23 октомври 2006 г. (англиски)

Поврзано[уреди | уреди извор]