Кристоф Мартин Виланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
1805 портрет на Кристоф Мартин Виланд од Фердинанд Карл Кристијан Јагеман

Кристоф Мартин Виланд ( германски: 5 септември 1733 - 20 јануари 1813) бил германски поет и писател. Најдобро е да се потсети дека го напишал првиот Bildungsroman ( Geschichte des Agathon ),[1] како и епот на Оберон , кој претставува основа за истоимената опера на Карл Марија фон Вебер. Неговата мисла беше претставник на космополитизмот на германското просветителство , пример за неговата забелешка: "Само вистински космополит може да биде добар граѓанин".[2][3][4]

Животопис[уреди | уреди извор]

Кристоф Мартин Виланд е роден во Оберхолцхајм (сега дел од Ахштеттен ), од кои половина потоа припаѓал на Слободниот императорски град Биберах ан дер Рис, а другата половина до опатијата Гутенцел во југоисточниот дел на современата држава Баден- Виртемберг.[5]

Неговиот татко, кој бил свештеник во Оберхолхајм, а потоа и во Бибах, многу се борел со образованието на неговиот син. Од градското училиште Биберах помина на возраст од дванаесет години во гимназијата Клостер Берж , во близина на Магдебург. Беше пресреќно дете, а кога го напуштил училиштето во 1749, бил широко читан во латинските класици и водечките современи француски писатели; меѓу германските поети неговите омилени беа Брок и Клопсток . [се бара извор]

Во текот на летото на 1750 година, тој се заљубил во братучетка, Софи Гутерман, и оваа љубовна врска инспириран од него да се планираат својата прва амбициозна работа, Die Natur дер Dingé (според природата на нештата, 1752), дидактички песна во шест книги Во 1750 година отишол на Универзитетот во Тибинген како студент по право , но неговото време главно се занимавало со литературни студии. Песните кои тој ги напишал на универзитетот - Херман , еп (објавен од Ф. Мункер, 1886), Зволф моралисхе Брифе во Версен (Дванаесет моравски писма во стих, 1752), Анти-Овидиј (1752) - се пиестички тон и доминираат од влијанието на Клопсток. Тие го привлекоа вниманието на швајцарскиот литературен реформатор, Џ. Џ. Бодмер , кој го покани Виланд да го посети во Цирих летото 1752 година. [се бара извор]

По неколку месеци, тој не чувствуваше сочувство со Виланд, бидејќи две години претходно се чувствуваше себеси со Клопсток, а пријателите се разделија; но Виланд остана во Швајцарија до 1760 година, поминувајќи минатата година, во Берн, каде што добива позиција како приватен учител. Тука станува интимна со пријателката на Жан-Жак Русо Џули де Бондели . [се бара извор]

Место на раѓање на Кристоф Мартин Виланд во Оберхолхајм , (1840)

Вкусот на Виланд се променил; делата на неговите рани швајцарски години - Дер Гепрефте Аврам (Судењето за верата на Авраам, 1753), Симпатиен (1756), Емпфиндунген ејнс Кристен (1757) - сè уште беа во начинот на неговите претходни дела, но со трагедиите, леди Јохана Греј (1758) и Клементина фон Порета (1760) - вториот врз основа на Сер Челси Грандисон од Самуел Ричардсон - епскиот фрагмент Кир (првите пет кантони, 1759) и "моралната приказна во дијалозите", Арапсс и Пантеја 1760), Виланд, како што рекол Готхолд Лесинг , "ги оставил етерните сфери повторно да талкаат меѓу синовите на луѓето". Во Кир , тој бил инспириран од делата на Фридрих Велики за да напише една песна што го покажувала идеалот на херој. Araspes und Panthea се заснова на една епизода од Киропадија на Ксенофонт .

Поглед на Шлос Вортхаузен од Јохан Хајнрих Тишбеин (1781)

Реконструкцијата на Виланд била завршена во Биберах, враќајќи се во 1760 година како директор на кабинетот. Монотонијата на неговиот живот овде беше ослободена од пријателството на грофот Стадион , чија библиотека во замокот Вортхаузен, недалеку од Биберах, беше добро полна со француска и англиска литература. Виланд повторно се сретнал со својата рана љубов Софи Гутерман, која станала сопруга на Хофрат Ла Рош, потоа менаџер на имотите на Грофот Стадион.

Во Дон Силвија фон Росалва (1764), романса во имитирањето на Дон Кихот , тој се држеше за да ја исмејува својата претходна вера [6] а во " Комиш Ерзахлунген" (1765) ја даде својата екстравагантна имагинација само премногу слободно. [се бара извор]

Поранешниот Komödienhaus in der Schlachtmetzig во Biberach an der Riss, каде што во 1762 година, The Tempest ( Шекспир ), преведен од Кристоф Мартин Виланд, беше изведена за првпат во Германија.

Поважен е романот Geschichte des Agathon (1766-1767), во кој, под маската на грчката фикција, Виланд го опиша својот духовен и интелектуален развој. Ова дело, кое Лесинг се препорачува како "роман на класичен вкус", означува епоха во развојот на современиот психолошки роман . Од подеднаква важност беше преводот на Виланд на дваесет и две од драмите на Шекспир во проза (8 вол., 1762-1766); тоа беше првиот обид да го претстави англискиот поет на германскиот народ во нешто што се приближува кон целост.[7] Со песните Musarion oder умрел Филозофија де Грацијан (1768), Идрис (1768), Combabus (1770), Дерн нее Амадис (1771), Виланд ја отворил серијата светлосни и љубезни романси во стиховите кои толку неодоливо апелирале кон неговите современици и постапиле како противотров на сентименталните ексцеси на последователното движење Штурм и Дранг . Мусарион се залага за рационално единство на сетилното и духовно; Амадис го слави триумфот на интелектуалецот за физичката убавина.[8]

Wieland се омажи за Ана Доротеја фон Хиленбренд (8 јули 1746 - ноември 9, 1801) на 21 октомври 1765 година. Имаа 14 деца. Ќерката на Виланд Софија Катарина Сузана Виланд (19 октомври 1768 - 1 септември 1837) се омажила за филозофот Карл Леонард Реинхолд (1757-1823) на 18 мај 1785 година.

Помеѓу 1769 и 1772, Виланд бил професор по филозофија на Универзитетот во Ерфурт . Во неговиот Верклагер Амор ("Купидон обвинет") тој ја бранеше амфитантната поезија; и во Дијалоген де Диогес фон Синоп (1770) даде општо оправдување за неговите филозофски ставови.

Во 1772 година тој објавил Д-р Златна шпигел или умре Кониге ван Шчешијан , педагошка работа во форма на ориентални приказни; ова го привлече вниманието на Војвотката Ана Амалија од Брансвик-Волфенбюттел и резултираше со назначување како учител на нејзините два сина, војводата Карл Август и неговиот брат принц Константин во Вајмар . Со исклучок на неколку години поминати во Османстедт, каде што во подоцнежниот живот купи имот, Вајмар остана дом на Виланд до неговата смрт. Свртувајќи го вниманието на драматичната поезија, тој ги напишал оперските либрети како што е Вал де Херкулес ("Избор на Херкулес") и Алкате од Антон Швајцер .[9]

Во 1773 година, тој го основал Der teutsche Merkur , кој под неговото уредување (1773-1789) станал највлијателниот литературен преглед во Германија. Меѓутоа, неговите ставови, како што беа изложени во него, покажаа толку голем дел од тесниот конвенционален дух на француската критика, дека бил нападнат од Гете во сатирата Геттер, Хелден и Виланд ("Богови, Херои и Виланд"). Ова Wieland одговори со одлична добра природа, препорачувајќи им на сите кои беа љубител на духовитост и сарказам. Гете и Јохан Готфрид Хердер наскоро беа привлечени кон Вајмар, каде што војвотката Ана Амалија формираше круг на талент и гениј, а подоцна и со Фридрих Шилер . Тој исто така бил либретист за театарската дружина "Сејлер" на Абел Сејлер . Од неговите подоцнежни дела најважни се прекрасната сатира за германската провинцијалност - најпривлечна од сите негови прозни дела - Die Abderiten, eine sehr wahrscheinliche Geschichte (Многу веројатна историја на Абдеријците, 1774),[10] (преведена на француски од Антоан Гилберт Грифет де Лабаум ) и шармантните поетски романси, Дас Винтермхерхен (1776), Дас Соммермарен (1777), Герон дер Аделиге (1777), Первонте или умре Винче (1778), серија која кулминира со поетичкото ремек-дело на Виланд, романтичното еп на Оберон (1780). Во 1780 година го создал песната <i id="mwlw">Розамунде</i> со композиторот Антон Швајцер .

Во подоцнежните романи на Виланд, како што се Geheime Geschichte des Philosophen Peregrinus Proteus (1791) и Aristipp und einige seiner Zeitgenossen (1800-1802), дидактичката и филозофска тенденција го заматува малиот литературен интерес што го поседуваат. Тој исто така ги превел Хорациевите сатири (1786), Лучијанови дела (1788-1789), Писма на Цицерон (1808 година), а од 1796 до 1803 го уредува Музејот на Атишеш, кој направи вредна услуга за промовирање на грчките студии. Виланд, исто така, бил силно под влијание на француската бајка за мода од 18 век, објавувал колекција приказни под наслов Дшининистан (1786-1789), во која биле вклучени три оригинални приказни: "Де Штајн дер Вајсен" ("Каменот на филозофот") , "Тимандер и Мелиса", и "Д-р Друид или од Саламандерин и умрел" ("Друид или Саламандер и насликаниот столб"). Wieland имаше силно влијание врз германската литература на своето време.[11]

Geschichte der Abderiten (1887)
 • Семплишје Верке од Виланд ("целосни дела") се појавил во 1794-1802, 45 вол. Збирките на писма на Виланд беа уредувани од неговиот син Лудвиг (1815) и од Х. Геснер (1815-1816); неговите писма до Софи Ларош од Ф. Хорн (1820).
 • Подоцнежни изданија на Семплике Верке од Виланд: 1818-1828, 53 vols., 1839-1840, 36 vols., И 1853-1858, 36 vols. Потоа 1879-1882 во 40 вол., Уредник на Х. Дюнцер . Постојат бројни изданија на избрани дела, особено од Хајнрих Прхоле во Кристијанскиот Deutsche Nationalliteratur (vol 51-56, 1883-1887); од Ф. Мункер (6 vols., 1889); од В. Болше (4 vols., 1902).
 • Gesammelte Schriften , Abt. Јас: Werke. Abt. II: Übersetzungen, ed. од страна на Дојче комисија од Кениглич Преус тичен академија на Wissenschaften [од 1945 г. од Дојче Академијата за наука во Берлин; од 1969 година ед. од Akademie der Wissenschaften der DDR од Ханс Вернер Сеифферт], Берлин 1909-1975. Завршени книги со придружен коментар: I / 6, I / 9, I / 12-15, I / 18, I / 20-23, II / 1-3; тома без придружен коментар: I / 1, I / 2, I / 3, I / 4, I / 7, I / 10, I / 17, II / 4, II / 9-10; тома недостасува: I / 5, I / 16, I / 19, II / 5-8. [критично издание]
 • Wielands Briefwechsel , 20 тома, ед. од Дојче Академијата за наука во Берлин, Институт за англиски јазик и книжевност [од в. 2, 1968 од Ханс Вернер Сеифферт; од вол. 3, 1975 ед. од Akademie der Wissenschaften der DDR, Централен институт за литературологија на Ханс Вернер Сеифферт; од вол. 7, 1992 година. од Akademie der Wissenschaften Berlin од Зигфрид Шеиб; од 1993 година од Берлин-Бранденбуршката академија на дер Wissenschaften од Зигфрид Шејбе], Берлин, 1963-2007.
 • Wielands Werke. Историско-критичка аусгеј , подредени од Клаус Мангер и Јан Филип Реемцма. Берлин / Њујорк 2008 година f.[12] [критичко издание]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Swains, Martin. Германскиот Bildungsroman од Виланд до Хесен . Принстон: Princeton University Press, 1978. 38.
 2. Rasmussen, Dennis C. (2014). The Pragmatic Enlightenment. Cambridge University Press. стр. 12.
 3. Carter, April (2013). The Political Theory of Global Citizenship. Routledge.
 4. Wellbery, David E. (2004). A New History of German Literature. Harvard University Press. стр. 382–383.
 5. „Ortsteil Oberholzheim“ (германски). Gemeinde Achstetten. Архивирано од изворникот на 2023-06-09. Посетено на 23 February 2019.
 6. Martens, A. Untersuchungen über на Wieland's Don Sylvio mit Berücksichtigung der übrigen Dichtungen der Biberacher Zeit (1901)
 7. Meisnest, превод на Вилијам на Шекспир (1914)
 8. Хам, "Нојер Амадис" на Едит М. Виланд (1919)
 9. Lawrence, Richard (July 2008). „Schweitzer, A Alceste“. Gramophone. Посетено на 20 July 2017.
 10. Seuffert, B. Wielands Abderiten (1878)
 11. Критика на Пресудата , 5: 309.
 12. „Wieland Edition - Home“. University of Jena. Посетено на 18 June 2015.