Кристијан Пецолд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кристијан Пецолд (германски: Christian Petzold; 1677 - пред 2 јуни 1733) — германски композитор и оргулар. Роден е во Кенигштајн во 1677 г., а починал во 1733 г. во Дрезден, каде работел како оргулар.

Пецолд се смета за автор на две композиции од збирката „Тетратка за Ана Магдалена Бах“: познатиот „Менует во г-дур“ (BWV Anh.II.114) и неговото придружно дело, „Менует во г-мол“ (BWV Anh.II.115). Порано се мислело дека нивен автор е Јохан Себастијан Бах, но денешната музикологија, преводена од Ханс-Јоахим Шулце, смета дека тие се дела на Пецолд. Ментуетот во г-дур е каталогизиран како BWV Anh. бидејќи сѐ до денес, дали неговиот вистински композитор е Пецолд или Бах.[1][2][3]

Неговите дела можат да се најдат во многу книги, од рекреативна пијанистика, па сѐ до испитни дела.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wolff, Christoph. „Bach. III. 7. Johann Sebastian Bach. Works“, Grove Music Online, ed. L. Macy (посет. 21 декември г 2006), grovemusic.com (со претплата).
  2. Williams, Peter F.. 2007. J.S. Bach: A Life in Music, p. 158. Cambridge University Press.
  3. Schulenberg, David. 2006. The Keyboard Music of J.S. Bach, p. 448 and elsewhere.