Кристина Николовска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кристина Николовска
Kristina Nikolovska.jpg
Занимањеуниверзитетски професор, книжевник,
ОбразованиеФилолошки факултет
Апсолвент наУниверзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје
Книжевно движењесовремена македонска книжевност

Кристина Николовскамакедонски поет, критичар, есеист и научен работник, универзитетски професор, теоретичар на литературата, литературен критичар, есеист, антологичар, експерт за креативна култура во односи со јавноста, менаџер на кампањи..[1]

Автор е на книги: поезија, теорија на литературата, литературна критика, есеистика, толкувања, беседи, монографии и филозофски разговори. Приредувач е на избори поезија и на антологии. Николовска е посветен афирматор на современата македонска литература и активен промотор со оригинални и незаборавни ораторски настапи пред публика.

Животопис[уреди | уреди извор]

Кристина е родена на 17 мај 1969 година во Скопје, каде што дипломирала, магистрирала и докторирала Филолошки факултет во Скопје, „Блаже Конески“ каде што и работи како редовен професор. Од учебната 2017/2018 проф. д-р Кристина Николовска е акутелен раководител на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности. Николовска е редовен професор по Теорија на литературата, а ги предава и предметите: Реторика и стилистика, Семиологија и херменевтика, Реторика во односи со јавност, Семиологија во односи со јавноста, и Метафорика. Ги предавала и предметите: Основни теориски поими, Теорија на жанри, Методологија на книжевно¬теориските поими и други. На постдипломските студии по македонска книжевност предава: Теорија на литература, Метафорика, Херменевтика, Ars poetica херменевтика. На докторските студии по Македонска книжевност предава: Теорија на литература, Креативна: реторика, стилистика, херменевтика, семиологија. На докторските студии за културологија предава: Креативна култура во односи со јавност (реторика, стилистика, херменевтика, семиологија).

На „Семинарот за македонски јазик, литература и култура“ во Охрид повеќе години предава курс по македонска литература (2002¬2005, 2013, 2019, 2020) и курс по креативно пишување (2014). Повеќе години, се до денес, застапена е како предавач на Семинарот. Била визитинг¬професор во Брисел (Белгија, 2004) и во Марибор (Словенија, 2005). Предавала и на универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип (2009–2010).

Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1992, каде што од 2004 до 2006 била секретар за меѓународна соработка. Од 2014 е член на Претседателството на ДПМ.

Од 2018 до 2021 е секретар за меѓународна соработка на ДПМ и член на Претседателството на ДПМ.

Автор е на ТВ¬-серијалот „Разговорница“ (2007), циклус од шест тв¬-емисии филозофски разговори со врвни македонски уметници. Од 2009 година Николовска е Шеф на кампањата на акцијата за пошумување Ден на дрвото – засади ја својата иднина! Од 2018 година е член на Организацискиот одбор на меѓународната литературна манифестација „Рацинови средби“ во Велес.

Книжевни дела[уреди | уреди извор]

Поетски збирки[уреди | уреди извор]

Десимфонија. – Скопје, Книжевна младина на Македонија, 1988;ж

Мугроносна. – Скопје, Книжевна младина на Македонија, 1989.

Теорија на литература[уреди | уреди извор]

Метафора на припадност. – Скопје, „Зојдер“, 1999. (теорија на литература, магистерски труд);

Глаголска метафора. – Скопје, „Зојдер“, 2004. (теорија на литература, докторска дисертација).

Лотература и книжевна критика[уреди | уреди извор]

Организација на тишината. – Скопје, „Зојдер“, 2000. (литературна критика);

Филозофемски мрежи. – Скопје, „Зојдер“, 2004. (литературна критика);

Внатрешен молк. – Скопје, „Зојдер“, 2006. (литературна критика и есеистика).

Светлинска. – Скопје, „Силсонс“, 2016. (литературна критика, есеистика, толкувања и беседи)

Сончевина. – Скопје, „Силсонс“, 2018. (литературна критика, есеистика, толкувања и беседи).


Филозофски разговори[уреди | уреди извор]

Харизма. – Скопје, „Зојдер“, 2006;

Разговорница. – Скопје, „Силсонс“, 2014.

Монографии[уреди | уреди извор]

Опус-великан (Книга за Гане Тодоровски). – Охрид, „Macedonia Prima“, 2009. (монографија: разговори, студии, есеи и критики);

Поезија-небо (Книга за поезијата на Славе Ѓорго Димоски). – Скопје, „Македонска реч“, 2012. (монографија: разговори, студии, есеи и критики);

Златото на литературата. (Книга за творештвото на Венко Андоновски.) – Скопје, „Македонска реч“, 2013. (монографија: разговори, студии есеи и критики);

Книга за Анте. – Скопје, „Силсонс“, 2017. (критики и толкувања);

Мостови на убавината (Книга за творештвото на Стојан Тарапуза). – Скопје, „Силсонс“, 2019. (монографија: критики, толкувања и разговори).

Тематски избори[уреди | уреди извор]

Тишината меѓу два збора. (Ars Poetica) – Струга, „Струшки вечери на поезијата“, 2005. (Тематски избор од современата македонска поезија), (Избор, приредувач и предговор Кристина Николовска;

Silence between two words (Ars Poetica) – Struga, „Struga poetry evenings“, 2005. (A Thematic Selection of Contemporary Macedionian poetry). (Selected and edited by Kristina Nikolovska);

Песната меѓу две лета. – Струга, 2008. (Избор, приредувач на избор од македонската поезија и предговор: Кристина Николовска);

Poem between two summers – Struga, „Struga poetry evenings“, 2008. (Editing, Selection of Macedonian Authors and Preface by: Kristina Nikolovska).

Награди[уреди | уреди извор]

Кристина Николовска е добитник на наградите:

„Млада Струга ‘88“ при „Струшките вечери на поезијата“,

„Караманови средби“,

Награда за литературна критика и есеј „Димитар Митрев“ што ја доделува Друштвото на писателите на Македонија за 2016,

Традиционална награда за критика и есеј „Златен орев“ за 2018 годинава, доделена од Советот на традиционалната манифестација Илинденски срцекази.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 182.